Τί απαιτεί η τρόϊκα

Έξι βασικές απαιτήσεις προβάλλουν οι επικεφαλής της τρόικας για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους αναφορικά με τη χρηματοδότηση του PSI+ και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.


Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που άρχισαν την Παρασκευή, τόσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται –κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό- στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην κατάργηση των ωριμάνσεων, στο ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού, στο κλείσιμο κρατικών φορέων με απόλυση προσωπικού (8.000 με 10.000) και στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Η τρόικα επιδιώκει τα μέτρα αυτά να ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από την υφιστάμενη κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, κοντά σε συμφωνία για τη μείωση του εργασιακού κόστους βρίσκονται ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις. Τα βασικά σημεία της προσέγγισής τους αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε συνάντηση, το αργότερο ώς την Τρίτη.


dailynews24.gr