Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο τους μακροχρόνια άυπνους. Οι επιστήμονες εντόπισαν τουλάχιστον ογδόν επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», οι γιατροί θα πρέπει να... ρωτούν σε κάθε εξέταση τους ασθενείς για τις συνήθειές τους σχετικά με τον ύπνο, καθώς αυτές μπορεί να αποτελούν τη ρίζα άλλων διαταραχών..


 Οι Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες που υπογράφουν το άρθρο επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η αϋπνία έχει «σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων». Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται από έξι έως οκτώ ώρες κάθε νύχτα είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο και να έχουν καλύτερη υγεία, ενώ αυτοί που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.

 Επιπλέον, όσοι έχουν πρόβλημα αϋπνίας είναι πέντε φορές πιο πιθανόν να εκδηλώσουν άγχος και κατάθλιψη και έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και διαβήτη. Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η θεραπεία της αϋπνίας, καθώς μόνο τα φάρμακα δεν δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα.


enimerwsi.gr