Όλο το παρασκήνιο της κλειστής συνάντησης Σαμαρά-Πούτιν

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αντώνη Σαμαρά κράτησε παραπάνω απο 1 ώρα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός θεωρεί εξάλλου σύμμαχο ευρωπαϊκό κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, απο την εποχή που επικεφαλής του ήταν ο Κώστας Καραμανλής, με τον οποία μιλούν ακόμα τακτικά τηλεφωνικά..

Ο Πούτιν, λοιπόν, υποδέχθηκε τον πρόεδρο της ΝΔ στο προσωπικό του γραφείο στο Κρεμλίνο μπροστά στο τζάκι, ενώ ζήτησε να υπάρχουν φωτογράφοι ή δημοσιογράφοι, ώστε η συζήτηση με τον Μεσσήνιο αρχηγό να είναι εμπιστευτική και ειλικρινής. Η κίνηση αυτή ήταν εκτός πρωτοκόλλου, γεγονός που δείχνει την σημασία που ήθελε να δώσει ο ισχυρός Ρώσος ηγέτης στην συγκεκριμένη συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πούτιν αφού πρόσφερε στον συνομιλητή του ένα ποτίρι βότκα ξεκίνησε την κουβέντα θυμίζοντας την καλή συνεργασία που είχε με τον Καραμανλή. Αμέσως ζήτησε να μάθει περισσότερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την οικονομική τους διάσταση, ενώ ξεκαθάρισε στον Σαμαρά ότι η Ρωσία όταν της ζητηθεί θα βοηθήσει. Στησυνέχεια οι δύο άνδρες έθεσα νεπι τάπητος τις προοπτικές προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πιθανώς και σιδηροδρόμους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο συνομιλητή του ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ), θέμα, που συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί και μεταξύ του Α. Σαμαρά και του προέδρου του ΔΣ της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Στη συζήτηση Σαμαρά – Πούτιν επανήλθε και το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά.

Από ελληνικής πλευράς τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, όπου παρατηρείται ενθαρρυντική αύξηση για τις ελληνικές εξαγωγές, γεγονός για το οποίο ήταν καλά ενημερωμένος και ο Β. Πούτιν, όπως και για τις υπάρχουσες δυσκολίες στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες συνδέονται συχνά και με την ταλαιπωρία των Ρώσων πολιτών, που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν μεγάλες μετακινήσεις για να εξασφαλίσουν μια βίζα για τις διακοπές τους.



voliotaki.blogspot.com