Σφοδρή κριτική στον τρόπο σύνταξης του Μνημονίου από τον Κώστα Σημίτη

Τρεις μέρες πριν(!) πριν την εκφωνήσει σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο Κώστας Σημίτης έδωσε στη δημοσιότητα τα βασική σημεία της ομιλίας του ασκώντας σκληρή κριτική στον τρόπο σύνταξης του Μνημονίου..


«Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Αν και θεωρώ αρκετά άκομψη την παρέμβαση του σε ρόλο μετά Χριστόν προφήτη, διαβάζω με ενδιαφέρον την άποψη του. Θα περιμένω μέχρι να πάρω στα χέρια μου κι ολόκληρη την ομιλία του για να διαπιστώσω αν τουλάχιστον αναγνωρίζει τις συνθήκες ακραίας πολιτικής έντασης και ρευστότητας υπό τις οποίες συντάχθηκε το Μνημόνιο.
parapolitiki.com