Στη δίνη έντονων αντιδράσεων από ΝΔ και ΛΑΟΣ

Στη δίνη έντονων αντιδράσεων από ΝΔ, ΛΑΟΣ αλλά και από τον πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, στροβιλίζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Παπαιωάννου υπεραμύνθηκε πάντως της υπό όρους απόλυσης 1.500 κρατουμένων θέτοντας επί τάπητος το εξής ερώτημα: «Τελικά δεν πρέπει να μπουν μέσα αυτοί που καταδικάζονται και δεν χωράνε ή να βγουν αυτοί που έχουν σχεδόν εκτίσει την ποινή τους»;


Σχολίασε ακόμη ότι από τους 12.700 κρατούμενους που βρίσκονται σήμερα στις φυλακές οι 7.300 είναι φτωχοί. «Δεν έχουν», όπως είπε, «ούτε την δυνατότητα να αγοράσουν οδοντόπαστα. Αυτά που λέω δεν μας τιμούν και δεν τιμούν ούτε εμένα ως υπουργό αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Οι εκτός των τειχών ας κάνουν μία βόλτα μέσα στις φυλακές»

Ηχηρές ήταν ωστόσο οι ενστάσεις του Χάρη Καστανίδη που έκρινε ότι το νομοσχέδιο δεν θα αποσυμφορήσει τις φυλακές θέτοντας μάλιστα ακόμη και ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Στηλίτευσε την υφ όρον απόλυση για κακουργηματικές πράξεις με ποινές έως και δέκα ετών ενώ διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να εξαιρείται από την αποφυλάκιση ο καταχραστής του δημοσίου χρήματος αλλά όχι ο… δωροδοκηθείς.

Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΛΑΟΣ με τον Προκόπη Πυαλόπουλο να χαρακτηρίζει στρεβλό τον αυτοματισμό «αποφυλακίζω κρατούμενους επειδή δεν χωράνε οι φυλακές».

Σε επίπεδο αριστερών παρατάξεων το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως θα υπερψηφίσει.


briefingnews.gr