Τι δεν ξέρουμε για τον Ελληνοαμερικανό κατάσκοπο..

Τους …ματιάσανε τους …ελληνοαμερικανούς; Πρώην στέλεχος της CIA ελληνικής καταγωγής κατηγορείται ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφους, όπως τα ονόματα άλλων πρακτόρων και στοιχεία για την ανάκριση ενός μέλους της Αλ Κάιντα, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης..


Πρόκειται για τον Τζον Κυριακού, που εργαζόταν για την αμερικανική μυστική υπηρεσία από το 1990 μέχρι το 2004, και ο οποίος προσάγεται τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια όπου θα του απαγγελθούν και επίσημα οι κατηγορίες. Αργότερα εργάστηκε σαν σύμβουλος του τηλεοπτικού δικτύου ABC ως σχολιαστής ενώ είναι και ο και συγγραφέας που έδωσε πρώτος πρώτο το έναυσμα για να παραδεχθεί επισήμως η Ουάσιγκτον ανοιχτά τη χρήση του εικονικού πνιγμού ως τεχνική ανάκρισης.

Κατά τα τηλεγραφήματα ο 47χρονος Κυριακού κατηγορείται ότι αποκάλυψε σε βιβλίο που έγραψε («Ο διστακτικός κατάσκοπος: η μυστική μου ζωή στον πόλεμο της CIA κατά της τρομοκρατίας») την ταυτότητα δύο στελεχών της CIA όπως και ότι είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι δεν είχε επαφές με δημοσιογράφους. Ο πρώην πράκτορας κατηγορείται ακόμη ότι είπε σε δημοσιογράφο των New York Times ότι βοήθησε στην διαδικασία ανάκρισης προσώπου για το οποίο είχαν υποψίες ότι ήταν βασικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Ο ύποπτος που λεγόταν Αμπού Ζουμπάιντα, είχε συλληφθεί στο Πακιστάν το 2002 και είχε υποστεί το μαρτύριο του εικονικού πνιγμού δεκάδες φορές. Η πληροφορία της συνεργασίας στην ανάκριση ήταν απόρρητη το 2008, όταν δηλαδή τη μετέφερε στον Τύπο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τον Δεκέμβριο του 2007 ο κ. Κυριακού έδωσε συνέντευξη στο ABC News όπου αναφέρθηκε ότι συμμετείχε στη σύλληψη και την ανάκριση του Αμπού . Οπως έχει γίνει γνωστό τελικά ο Abu Zubaydah είχε στην πραγματικότητα υποστεί βασανισμό πνιγμού με καταιονισμό ύδατος τουλάχιστον 83 φορές…

Να σημειωθεί ότι άλλος ένας ελληνοαμερικανός – ο στρατιωτικός Στήβ Λάλας – είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για διαρροή μυστικών των ΗΠΑ, σε εκείνη την περίπτωση ήταν προς την Ελλάδα. Και πολλοί λένε ότι εντοπίστηκε από λάθος (;) Ελληνα ή Ελληνίδας… Βέβαια είναι διαφορετικές περιπτώσεις….



prionokordela.gr