«Εμφύλιος» δικαστών για την τρόικα


Kόντρα και στους κόλπους των δικαστών προκαλεί η επίσκεψη της τρόικα στα δικαστήρια την περασμένη βδομάδα.

Η αντιπολίτευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της αφού σημειώνει πως η παρουσία του προέδρου της Ένωσης Χαρ.
Αθανασίου στη συνάντηση μεταξύ των τεχνοκρατών, της διοίκησης του Πρωτοδικείου και συμβούλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν "αυτόκλητη", τον εγκαλούν γιατί όπως υποστηρίζουν έδωσε «αναφορά» -ως μη όφειλε-σε ένα όργανο χωρίς καμία θεσμική εξουσία στη δικαιοσύνη.

«Οι δικαστές δεν «λογοδοτούν» ούτε στην τρόικα, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο εξωθεσμικό όργανο , προσπαθώντας να πείσουν για την ποιότητα ή για την αιτιολογία ή για την ποσότητα των αποφάσεών τους ή για τη θεσμική ανεξαρτησία τους, ζητήματα για τα οποία η τρόικα ουδεμία εξουσία έχει για να ασχοληθεί (ούτε ασχολείται). Επομένως , ουδεμία ανάγκη υπάρχει να ενημερώνουν οι δικαστές την τρόικα, αναγνωρίζοντας έτσι σ΄ αυτήν αρμοδιότητες που δεν έχει και δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι η δικαιοσύνη «υπόκειται» στον ελεγχό της. Το προβαλλόμενο από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών επιχείρημα , προς δικαιολόγηση της ενέργειάς του , ότι «θα καθίσει στο τραπέζι με οποιονδήποτε για να συζητήσει τα προβλήματα της δικαιοσύνης» , βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με προηγούμενες ενέργειές του, αφού ο ίδιος πρόσφατα δημιούργησε μεγάλο θέμα και εγκωμίαζε με γραπτές και προφορικές ανακοινώσεις του, τον τότε πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , οι οποίοι αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση, προς συζήτηση των προβλημάτων της δικαιοσύνης, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής. Επιτροπή η οποία εξάλλου αποτελεί θεσμικό όργανο του Κοινοβουλίου και όχι εξωθεσμικό Όργανο όπως η τρόικα.....Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών με την αυθαίρετη ενέργειά του εκθέτει σε δυσμενή κριτική τους δικαστικούς λειτουργούς και δίδει αφορμές για να τίθεται σε αμφισβήτηση η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση.




briefingnews.gr