Βόμβα Σημίτη: Εχουν καθοριστεί οι νομικοί κανόνες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!


Φωτιές άναψε σήμερα στην Κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του στην Καθημερινή. Στο άρθρο λέει ξεκάθαρα ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη και υπογραμίζει ότι στο νέο Μηχανισμό Σταθερότητας, «οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν καθοριστεί».

Ο κ. Σημίτης αναφέρει ακριβώς όπως και οι Aegean Times σε δύο σχετικά άρθρα, ότι «καθυστέρησε η λήψη αναγκαίων μέτρων γιατί επικράτησε εφησυχασμός καθώς «πολιτικοί και εμπειρογνώμονες μας διαβεβαίωναν ότι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή διότι δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες η αποχώρηση χώρας ή αποπομπή μας». «Όταν δεν καταβλήθηκε η έκτη δόση στα μέσα Σεπτεμβρίου διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι οι εταίροι μας έχουν αρκετά διαφορετικές απόψεις από εμάς σε σχέση με το τι πρέπει να γίνε».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρει ότι «μόνο όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να πιστεύουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η Ελλάδα. Η πραγματικότητα της λειτουργίας της Ένωσης καθορίζει το πλαίσιο παραμονής ή εξόδου μίας χώρας».

Ο κ. Σημίτης αναφέρει παράλληλα ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα ωφελήσουν τις χώρες που θα κριθεί ότι έχουν βιώσιμο χρέος και ότι αυτές θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται. «Οι άλλες, το χρέος των οποίων δεν είναι βιώσιμο θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Στόχος θα είναι να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», λέει προσθέτοντας ότι αυτό είναι εκ των πραγμάτων μία οικειοθελής «αναστολή» της συμμετοχής στη χώρα στην Ευρωζώνη.

«Οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν ήδη ουσιαστικά καθοριστεί. Το αργότερο το 2014 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο χρόνος που μας μένει να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία περίπου χρόνια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα».

Ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα, λέγοντας ότι «χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια, η προοπτική της ανάκαμψης θα παραμείνει ζωντανή αν δουλέψουμε με συνέπεια, σχέδιο και θέληση».aegeantimes.gr