«Έχουν γνώση οι φύλακες» είπε από την Κύπρο ο Υ.ΕΘ.Α.


Σε δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, από τη Λευκωσία, όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού για την 51η επέτειο από την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δήλωση έχει ως εξής: «Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά συγχαρητήρια, για την 51η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο λαό της Κύπρου, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα μέλη της Κυβέρνησης, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στους πολίτες. Η σημερινή επέτειος επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε, ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Επιβεβαιώνει με άλλα λόγια, την ισχυρή δύναμη των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Γι’ αυτό θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτή την επέτειο. Γιατί για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται και ενισχύεται ο ανεξάρτητος και κυρίαρχος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παρουσία μου εδώ επιβεβαιώνει επίσης, την στενή συνεργασία, τον αδιάλειπτο συντονισμό των δύο χωρών και των δύο Κυβερνήσεων. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακολουθούμε στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας. Θα ήθελα για μια ακόμα φορά, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, να καταδικάσω τις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι εμπρηστικές, της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται.

Πρακτικές οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός στέλνει έναν θερμό χαιρετισμό στον κυπριακό λαό, στους ελληνοκύπριους, στους τουρκοκύπριους. Γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια περιοχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας για όλους τους λαούς.» Όσον αφορά την έναρξη των γεωτρήσεων από το Piri Reis και την επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε: «Η επικοινωνία και η συνεργασία είναι πάντα στενή και έντονη όπως είπατε. Ασφαλώς το ίδιο συμβαίνει και τις τελευταίες μέρες. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, αξιολογούμε όλα τα στοιχεία, όλες τις πληροφορίες. Έχουμε γνώση της κατάστασης και έχουν γνώση οι φύλακες».



prionokordela.gr