Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψηφίους

Στα λύκεια της χώρας αναρτήθηκαν τη Δευτέρα οι βαθμολογίες των 85.587 υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να δουν τη βαθμολογία τους και στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και...
τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Επίσης, ολοκληρώνονται σύντομα από την μηχανογραφική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσοι έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις. Οι σχετικές καταστάσεις θα αποσταλούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να προωθηθούν στις σχολικές μονάδες και να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.

Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β' αναμένεται να αποσταλούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.

Στο μεταξύ από την Παρασκευή άρχισε να τρέχει η προθεσμία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στην επιλογή για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και θα λήξει στις 28 Ιουνίου. Πολλοί, ωστόσο, είναι οι υποψήφιοι και οι εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί παράταση, καθώς η διαδικασία φέτος θα είναι καινούρια και θα γίνεται μόνο μέσω διαδικτύου. Θεωρούν ότι απαιτείται χρόνος για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη διαδικασία, καθώς η επιλογή σπουδών είναι μία από τις σημαντικότερες της ζωής τους.

Σύμφωνα με πολλούς υποψήφιους, πάντως, οι επιλογές τους θα γίνουν με βάση τις βαθμολογίες τους, την απόσταση της σχολής από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς και την γρηγορότερη επαγγελματική αποκατάσταση.

Να σημειωθεί ότι φέτος έχουμε σημαντικούς περιορισμούς στις μετεγγραφές, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να παραμένουν στη σχολή της περιφέρειας στην οποία θα εισαχθούν. Επίσης. πολλές οικογένειες δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι στην περιφέρεια.

Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με τη μείωση του αριθμού εισακτέων, φαίνεται πως θα επηρεάσουν σημαντικά τη διακύμανση των βάσεων. Πολλοί εκτιμούν ότι θα παρατηρηθούν πτώσεις σε περιφερειακά Ιδρύματα κατά κύριο λόγο, ενώ δεν αποκλείονται αυξομειώσεις εσωτερικά στις σχολές κάθε πεδίου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωση του υπουργείου, το συντομότερο δυνατό αναμένεται η βαθμολόγηση των γραπτών των ειδικών μαθημάτων, οι εξετάσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα.



news.pathfinder