Αίτημα αποφυλάκισης από τον Χοντορκόφσκι


Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού τομέα και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και ο συνεργάτης του Πλατόν Λεμπέντιεφ έχουν καταθέσει αίτημα πρόωρης αποφυλάκισής τους, βάσει του επιχειρήματος καθώς έχουν εκτίσει πάνω από το μισό της κάθειρξης 13 ετών που τους έχει επιβληθεί.

Στην ιστοσελίδα δημοσιεύονται οι επιστολές που απέστειλαν οι δύο κρατούμενοι στο δικαστήριο Πρεομπραγιένσκι της Μόσχας, με ημερομηνία 27 Μαΐου. Ο Χοντορκόφσκι τονίζει στην αίτησή του για «πρόωρη αποφυλάκιση υπό περιοριστικούς όρους» πως δεν αποδέχεται την ενοχή του για το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε.

Οι Χοντορκόφσκι και Λεμπέντιεφ άκουσαν στις 24 Μαΐου το Εφετείο να επιβεβαιώνει την καταδίκη τους για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την ποινή τους να διαμορφώνεται σε κάθειρξη 13 ετών, έως το 2016.

Οι δύο άνδρες, που βρίσκονται στις φυλακές από το 2003, έχουν εκτίσει πάνω από το μισό της ποινής τους και συνεπώς μπορούν σύμφωνα με τους νόμους να επωφεληθούν των προβλέψεων για αποφυλάκισή τους.







nooz