Οι Έλληνες θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη φτώχεια

«Οι Έλληνες θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι η χώρα τους θα είναι φτωχότερη από ό,τι ήταν πριν». Αυτό τονίζει ο αμερικανός οικονομολόγος Άνταμ Λέρικ, εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε ύφεση για τα επόμενα τουλάχιστον 5-7 χρόνια.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, o Λέρικ είπε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έπρεπε να είχε γίνει «τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ελλάδα και όταν το χρέος της χώρας βρισκόταν κατά 100% στα χέρια ιδιωτών..


Σήμερα τα 3/4 του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκονται σε θεσμικούς κατόχους ομολόγων, δηλαδή τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και αυτό το χρέος είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να αναδιαρθρωθεί όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση που βρισκόταν σε χέρια ιδιωτών».

Ο οικονομολόγος που γνωρίζει καλά και την περίπτωση της Αργεντινής, κρίνει αναγκαία τη μείωση του κόστους εργασίας κατά 25%-30%. «Αυτό θα γίνει και πρέπει να γίνει είτε η Ελλάδα αποφασίσει να μείνει εντός ευρωζώνης είτε εκτός», λέει.

«Σε κάθε περίπτωση» ξεκαθάρισε ο Λέρικ, «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα τους θα είναι μία φτωχότερη χώρα από αυτήν που γνώριζαν και πρέπει να συμβιβαστούν με αυτήν την ιδέα».