Με το «μαχαίρι στο λαιμό» οι αποφάσεις

Με το τελεσίγραφο των δανειστών να λήγει αύριο Κυριακή και με το μαχαίρι της τρόικα κυριολεκτικά στο λαιμό οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ή όχι το πακέτο των πιο επώδυνων μέτρων,που μπορεί να επιβληθεί σε μια χώρα. Η ένταση στο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία 24ωρα είναι μεγάλη καθώς το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας πλανάται παντού και μειώνει την δυνατότητα διαπραγμάτευσης της χώρας..


Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ.Παπαδήμο έχει καθοριστεί για σήμερα το μεσημέρι αλλά ακόμα και το μέγαρο Μαξίμου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αναβολής καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να περισώσει έστω κάποια ψιχία.

Οι κ.Σαμαράς Παπανδρέου και Καρατζαφέρης καλούνται να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος (του νέου πακέτου μέτρων )που θα παρουσιάσει ο Λ.Παπαδήμος σαν αποτέλεσμα των όποιων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ήδη όμως οι δανειστές έχουν προειδοποιήσει ότι η αποδοχή των μέτρων είναι προυπόθεση και για την νέα δανειακή σύμβαση αλλά και για το PSI.

Απόρριψη τους σημαίνει άτακτη χρεοκοπία με όλα τα συνεπακόλουθα για τη χώρα.Το ερώτημα είναι τι υποχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί από τις κόκκινες γραμμές που οι ίδιοι έθεσαν πριν μια εβδομάδα και πάλι στην σύσκεψη υπό Λ.Παπαδήμο καθώς και μέσα στα κόμματα τους πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που προσπαθεί να επιβάλλει η τρόικα οδηγούν έτσι ή αλλιώς τη χώρα σε καταλυτική ύφεση και ουσιαστικά χρεοκοπία.

Χαρακτηριστική της έντασης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό ήταν η χθεσινή -άκρως περίεργη -κόντρα Παπαδήμου -ΝΔ με το πρωθυπουργικό περιβάλλον να διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί αν κάποιο από τα κόμματα διαφωνήσει στο κείμενο της συμφωνίας που θα παρουσιάσει και την ΝΔ να απαντά -μέσω ...κύκλων- καλώντας τον πρωθυπουργό να αφήσει τους εκβιασμούς προς τα πολιτικά κόμματα που τον στηρίζουν και να είναι σκληρός στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κι όχι προς το εσωτερικό της χώρας.

Πάντως η σπουδή της ΝΔ να απαντήσει και μάλιστα σ αυτούς τους τόνους ερμηνεύτηκε σαν προειδοποίηση του Α.Σαμαρά και προς την τρόικα και προς τον Λ.Παπαδήμο ότι δεν σκοπεύει να υπερβεί τις κόκκινες γραμμές .



newsbeast.gr