Έρχονται νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ

Νέα μέτρα-σοκ καλείται να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, για να καλύψει τις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους τη διετία 2011-2012.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι αποκλίσεις αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στο 2% του ΑΕΠ, ήτοι 4,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί από νέα μέτρα..


Με βάση τους στόχους που έχουν προσδιοριστεί στο μνημόνιο, το έλλειμμα θα πρέπει να διαμορφωθεί κοντά στο 8,5%-9% για το 2011 και στο 7% για το 2012.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα αφορούν «τις αποκλίσεις του 2011 και τις εκτιμώμενες αποκλίσεις του 2012», οι οποίες, όπως εκτίμησε, δεν ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από αμυντικές δαπάνες και δαπάνες υγείας το 2012, θέτοντας το συγκεκριμένο στόχο ως προϋπόθεση για το νέο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ.

Μοχλός πίεσης το PSI

Την ίδια ώρα, στέλεχος του τραπεζικού τομέα δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

«Καθυστερώντας την ανακοίνωση του PSI, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς για να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις» υποστήριξε ο τραπεζίτης.


newsbomb.gr