Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στη μείωση του κατώτατου, διαφώνησαν στην περικοπή του 13ου, 14ου μισθού - Νέα σύσκεψη για τελική συμφωνία

«Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω και θα παλέψω με κάθε τρόπο να το αποτρέψω» δήλωσε ο Α. Σαμαράς, εξερχόμενος του Μεγάρου.

Νωρίτερα ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωνε σε ίδιους τόνους ότι δεν θα συμβάλλει στην έκρηξη μιας επανάστασης από εξαθλίωση αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται στο δρόμο προς συμφωνία.

Η Ιπποκράτους διέρρεε επίσης ότι «οδεύουμε σε συμφωνία». Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση ενόψει της κατάρτισης σήμερα του τελικού κειμένου συμφωνίας.

Ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε εκτάκτως το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος του και πιθανότατα σήμερα να συγκαλέσει και την κοινοβουλευτική ομάδα..


Ο Α. Σαμαράς είχε μακρά σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ και τους στενούς του συνεργάτες, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των υπουργών των βουλευτών και άλλων στελεχών του ΛΑΟΣ.

Οι δανειστές πάντως παραμένουν αμετακίνητοι στο σκληρό πακέτο μέτρων που ζητούν ως προυπόθεση για την ενεργοποίηση της δανειακής σύμβασης αλλά και του PSI.

O Λ. Παπαδήμος σε μια νέα συνάντησηπου είχε με την τρόικα μετά το πέρας της σύσκεψης, προσπάθησε να «περάσει» τις αντιπροτάσεις των πολιτικών αρχηγών. Νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον Τ. Νταλάρα.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συναντηθούν από νωρίς και στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της «τρύπας» του 2012.

Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Μέχρι τις 15-16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, εκτίμησε ο κ. Μπεγλίτης, σημειώνοντας ότι το βάρος πέφτει πλέον στις ΚΟ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Συμφωνία σε όλα και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ζήτησε το ΠΑΣΟΚ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε πως για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι παλεύει για να αποτρέψει μέτρα που θα φέρουν περισσότερη ύφεση.

Mετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της διαπραγμάτευσης και εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στην εκτίμηση ότι θα απαλειφθεί η εμμονή της τρόικας για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προέβη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης που ζήτησε να φύγουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου και να αναλάβουν τεχνοκράτες.

Η τετράωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο τελείωσε στις 20:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμαιναν ότι η συζήτηση κατέληξε σε ένα καταρχήν πλαίσιο συμφωνίας.

Αναλυτικότερα δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ