Βγάζουν άρον-άρον στο σφυρί τα εξοχικά τους στη Χαλκιδική‏

H μονιμότητα του ειδικού τέλους, που θα προβλέπεται με διάταξη και θα θεσμοθετηθεί... με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, φαίνεται πως έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά ιδιοκτητών ακινήτων στη Χαλκιδική, οι οποίοι μην μπορώντας να τα συντηρήσουν αποφασίζουν να τα πουλήσουν ρίχνοντας την τιμή τους ακόμη και κατά 30%...«Tο ειδικό τέλος ακινήτων αποτελεί τη χαριστική βολή για ιδιοκτήτες ακινήτων που ούτως ή άλλως είχαν κατά νου να προχωρήσουν σε πώληση της δεύτερης κατοικίας τους. Μόνο σε μία μέρα δέχτηκα 50 τηλεφωνήματα από ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που ήθελαν πάση θυσία να τις ξεφορτωθούν», αναφέρει ο μεσίτης Γιάννης Χρήστου και προσθέτει πως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες νερώνουν τόσο πολύ το κρασί τους που πουλούν τα σπίτια τους ακόμη και στο ήμισυ της τιμής τους, προκειμένου να μην έχουν ακόμη ένα βάρος που θα αδειάζει την τσέπη τους. Σύμφωνα με ειδικούς, η αγορά εξοχικής κατοικίας φέτος περνάει τις χειρότερες των ημερών της ως απόρροια του σκηνικού κατάρρευσης που εμφανίζει η χώρα και των συνεχών φορολογικών μέτρων που έχουν μόνιμο αποδέκτη τους ιδιοκτήτες ακινήτων.


 Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως πολλοί ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να πουλήσουν ακίνητα τα οποία δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα, ειδικά από του χρόνου, οπότε το τέλος κινδυνεύει να είναι πολλαπλάσιο εφόσον αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με τους ίδιους, «η φοροκαταιγίδα θα οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες στο ξεπούλημα της ιδιοκτησίας τους αντί πινακίου φακής». Τα τετραγωνικά κάνουν τη διαφορά Καταλύτη για τη διαμόρφωση της αξίας του ακινήτου αποτελούν τα τετραγωνικά μέτρα. Όπως λένε μεσίτες, όσο μεγαλύτερο είναι το εξοχικό, τόσο μειώνεται η τιμή του. Καλύτερες τιμές κάνουν και οι κατασκευαστές, προκειμένου να ξεφορτωθούν το μεγάλο στοκ των νεόδμητων παραθεριστικών κατοικιών που διαθέτουν.


 Στην πλειονότητά τους πάντως τα ακίνητα πωλούνται με έκπτωσή 10%-30%, ανάλογα με την περιοχή, τις παροχές που προσφέρουν και την παλαιότητά τους. Στη Χαλκιδική, αγαπημένη των Θεσσαλονικέων, εσχάτως και των Ρώσων, περίπου 5.000 εξοχικά ακίνητα αναζητούσαν αγοραστή στα μέσα του καλοκαιριού. Το επόμενο διάστημα ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Να σημειωθεί ότι οι τιμές στις νεόδμητες κατοικίες αγγίζουν τα 1.800-3.000 ευρώ/τ.μ., ενώ η τιμή των μεταχειρισμένων είναι έως 30% μειωμένη. Κύκλοι της αγοράς λένε πως η μεγάλη προσφορά δημιουργεί όλο και περισσότερες ευκαιρίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξοχική κατοικία αντιπροσωπεύει το 20%-30% της συνολικής αγοράς, ωστόσο ακολουθεί φθίνουσα πορεία, με δεδομένο πως, ενώ το 2005 πουλήθηκαν περισσότερα από 50.000 εξοχικά σπίτια, πέρυσι δεν πουλήθηκαν περισσότερα από 20.000. Λένε «όχι» στη δεύτερη κατοικία Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει κατά 15%-25%, ανάλογα με την περιοχή, και ως βασική αιτία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι οι Έλληνες πλέον δεν είναι και τόσο δεμένοι με τη δεύτερη κατοικία. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι Θεσσαλονικείς, που κάποτε... σφάζονταν στα (τρία) πόδια του αγαπημένου τους θέρετρου, πλέον δεν φαίνονται διατεθειμένοι ούτε για μια διερευνητική αναζήτηση. Ακόμη και η κοντινή Νέα Καλλικράτεια, που γνώρισε μεγάλη ανοικοδόμηση καθώς λόγω της εγγύτητάς της στη Θεσσαλονίκη επιλεγόταν πολύ συχνά ως τόπος εξοχικής κατοικίας, πλέον έχει βγει από το μικροσκόπιο των εν δυνάμει επενδυτών. Σχεδόν ανύπαρκτο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ανάκαμψης της αγοράς εξοχικών κατοικιών κατά το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος. Στον αντίποδα, αλλοδαποί επενδυτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας στη χώρα μας. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται ρώσοι, γερμανοί, βρετανοί και εσχάτως κινέζοι και τούρκοι επενδυτές. Σημαντική εξέλιξη, πολλά υποσχόμενη, είναι ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός ως παραμεθόριας περιοχής του νόμου Χαλκιδικής, που φαίνεται να ενεργοποιεί εκ νέου τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει επενδυτών από τρίτες χώρες, οι οποίοι μέχρι πρότινος περίμεναν αρκετούς μήνες στην ουρά μέχρι να λάβουν το πράσινο φως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, τα σενάρια για αναστολή τού πόθεν έσχες και στην εξοχική κατοικία έχουν γίνει γνωστά σε ξένους, που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.


24wro.blogspot.com