Πώς θα σωθούν ο 13ος και 14ος μισθός

Η ολοκλήρωση του Κοινωνικού Διαλόγου με ισχυρή συμφωνία επιμένει πως είναι η μόνη απάντηση της ελληνικής κοινωνίας στις απαιτήσεις της τρόικας η ΕΣΕΕ.

Η επίθεση που δέχεται ο Κοινωνικός Διάλογος, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αποδεικνύει τώρα περισσότερο παρά ποτέ τη σημασία του θεσμού.

"Η άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την προστασία της ΕΓΣΣΕ, ιδιαίτερα μετά τις νέες επίμονες απαιτήσεις της Τρόικας, είναι πλέον απολύτως απαραίτητη", σημειώνεται.


"Το 'κουβάρι' του περιβόητου εργατικού κόστους άρχισε ήδη να ξετυλίγεται μετά την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών μας και τα προαπαιτούμενα που θέτουν για τη σύναψη του νέου δανείου, τα οποία περιλαμβάνουν τη σαφή αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων", προστίθεται.

Ο τριπλός "γόρδιος" δεσμός

Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται, όπως αναφέρεται να λύσουν τρεις δύσκολους κόμπους:
* ο πρώτος σχετίζεται με το τι πραγματικά απαιτεί η Τρόικα,
* ο δεύτερος με το τι αντέχει η Κυβέρνηση να προτείνει και η Βουλή να ψηφίσει και
* ο τρίτος και σπουδαιότερος με το τι μπορούμε να συμφωνήσουμε εμείς οι ίδιοι, που να μπορεί να αντέξει η κοινωνία. Κανένας κόμπος, όμως, δεν είναι γόρδιος δεσμός, σε ένα ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι το πάγωμα των μισθών για μια τριετία και μέχρι την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου θα σώσει τον κατώτερο, τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα περιορίσει αρκετά την πίεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.



news247.gr