Εγκυμοσύνη και θάλασσα



Το κολύμπι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλές, αρκεί βεβαίως να έχουν ληφθεί κάποιες προφυλάξεις...

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσει η έγκυος στον ήλιο. Η ηλιοθεραπεία απαγορεύεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, εγκαύματα, αίσθημα ζάλης και λιποθυμίας, μέχρι και θερμοπληξία, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμοκρασία σώματος, διαταραχές επιπέδου συνείδησης, βλάβες νεφρών και ήπατος.

Επιπλέον, ο ήλιος ενδέχεται να προκαλέσει συστολές στη μήτρα και επομένως πόνο, σε ακραίες δε περιπτώσεις αποβολές ή πρόωρο τοκετό.

Eπιβαρυντική θεωρείται η ακτινοβολία και στο κυκλοφορικό σύστημα της εγκύου, αυξάνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης φλεβίτιδας.

Συχνές είναι και οι δερματικές αλλοιώσεις, καφέ πανάδες στο μέτωπο, τα μάγουλα και τους κροτάφους, λόγω των ορμονικών διαταραχών της εγκύου.

Επομένως, οι επισκέψεις στην παραλία καλό είναι να προγραμματίζονται σε ώρες που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια και ζέστη, είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα.

Το κολύμπι επιτρέπεται σε καθαρές θάλασσες και ποτέ σε πισίνα (όπου η μετάδοση μικροβίων είνια πολύ πιο εύκολη), πάντα παρουσία κάποιου, ο οποίος θα έχει ρόλο επιβλέποντος και θα μπορέσει να βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί.

Κανόνας απαράβατος είναι η αλλαγή του μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, καθώς η υγρασία είναι πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη λοιμώξεων του κόλπου, που θα περιπλέξουν την κατάσταση. Επίσης, στην παραλία η έγκυος θα πρέπει να στρώνει πάντα ψάθα ή πετσέτα προτού ξαπλώσει, καθώς οι μύκητες καραδοκούν.




newsbomb.gr