Ο Όλι Ρεν αίφνις ανακάλυψε πως πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους


«Κατά την άποψή μου, μέσα στο σημερινό πλαίσιο μιας κρίσης χρέους που βαθαίνει και παίρνει ολοένα και περισσότερα συστημικά χαρακτηριστικά, είναι υψίστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί και να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη», τόνισε ο Ρεν.

Κάλεσε δε τους ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, προκειμένου να μη μεταδοθεί η κρίση και αλλού, λέγοντας ότι έχουν ήδη καταλήξει στο 99% της συμφωνίας.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο για να συμφωνήσουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Έχουμε χρόνο για την Ελλάδα. Η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Έως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα νέο πρόγραμμα», πρόσθεσε.

«Έγινε πολλή δουλειά από την Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος και για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, της τάξης των 5 εκατοστιαίων μονάδων ως προς το ΑΕΠ... Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα», παραδέχθηκε η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν είναι αρκετό». «Γνωρίζουμε όλοι... ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες και ότι η λύση στα σημερινά προβλήματα αποτελεί ένα εγχείρημα εν εξελίξει», το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί από την ίδια την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την τρόικα, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εμφανίστηκε εξάλλου επιφυλακτική αναφορικά με τους όρους του νέου πακέτου διάσωσης της χώρας. «Κατά την άποψή μου, δεν βρισκόμαστε στο στάδιο να συζητήσουμε τους όρους, τη διάρκεια, το μέγεθος (ενός δεύτερου πακέτου στήριξης) και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κεκτημένο», τόνισε ερωτηθείσα σχετικά τους όρους που θα έθετε το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του σε ένα δεύτερο πακέτο.




dailynews24.gr