Γερμανική έρευνα κατά του Καντάφι

Έρευνα κατά του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι ξεκίνησε η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας αναφορικά με ενδεχόμενη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η Γερμανία να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Καντάφι ή να τον προσαγάγει κάποτε σε δίκη. Ο εκπρόσωπος Στέφαν Σμιτ δήλωσε ότι στόχος της έρευνας είναι η συγκέντρωση στοιχείων στη Γερμανία για να κατατεθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο ζήτησε στα μέσα Μαΐου την έκδοση ενταλμάτων συλλήψεως για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ Ισλάμ και του αρχηγού των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα Αλ-Σενούσι. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία εξετάζει προσφυγές για ενέργειες του λιβυκού καθεστώτος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις,

Η μία από τις προσφυγές αφορά την εκτόξευση πυραύλων εναντίον αμάχων από λιβυκές στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη Μπρέγκα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη της λιβυκής εξέγερσης τους τα οποία επισκεπτόταν τότε ο Γερμανός επιχειρηματίας Γιούργκεν Τοντενχέφερ.

«Αυτή η εκτόξευση πυραύλων είναι το σημείο εκκίνησης που επιτρέπει στη γερμανική δικαιοσύνη να διεξαγάγει έρευνα, αλλά εξετάζουμε το σύνολο των γεγονότων» της λιβυκής σύρραξης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Στη Γερμανία ισχύει από το 2002 νόμος που επιτρέπει τη δίωξη δραστών γενοκτονιών, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου παντού στον κόσμο. Η Γερμανία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.



news.pathfinder.gr