Φόροι, φόροι και άλλοι φόροι

Φορολογική «αφαίμαξη» μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει το σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015», το οποίο κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011 εφαρμόζεται το νέο καθεστώς στις αποδείξεις βάσει του οποίου η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ, αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις αποδείξεις αν κάποιος φορολογούμενους έτυχε μεγαλύτερης των 300 ευρώ έκπτωσης, τότε θα αναγκαστεί να την επιστρέψει με την εισφορά αλληλεγγύης που θα κληθεί να πληρώσει αφού στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ρητά «στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο επιπλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων».

Αργά χθες το βράδυ ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να απέσυρε τη συγκεκριμένη διάταξη, μετά το σάλο που προκάλεσε η αναδρομική φορολόγηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για να «χτίσουν» στο εξής οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ, θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις 15.000 ευρώ αφού, με βάση το νομοσχέδιο, «το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%».

Θα πρέπει ακόμη να υπογραμμιστεί ότι για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων, ιατρικών δαπανών, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., παραμένει στο 20% όμως «για το τμήμα της δαπάνης που αντιστοιχεί στο πάνω από το όριο αυτό του εισοδήματος (δηλαδή τις 40.000 ευρώ) ο συντελεστής μείωσης του φόρου περιορίζεται σε ποσοστό 10%».

Τέλος επιτηδεύματος

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το τέλος επιτηδεύματος θα ξεκινά από τα 400 ευρώ αφού προβλέπεται ότι:

για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, ορίζεται σε 400 ευρώ ετησίως

για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 500 ευρώ ετησίως.

Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου στις περιπτώσεις λειτουργίας υποκαταστημάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.




dailynews24.gr