Μαθητές έφτιαξαν τον «πράσινο κινητήρα» του μέλλοντος



Έβαλαν γυαλιά στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το «ακατόρθωτο». Την ίδια ώρα που μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να φτιάξουν νέους σύγχρονους οικολογικούς κινητήρες, δύο 16χρονοι μαθητές από τη Μυτιλήνη κατασκεύασαν τον δικό τους «πράσινο κινητήρα».

Ο Παναγιώτης Κοντοπός και Μανώλης Πλευριτάκης που πριν από περίπου δύο μήνες προκρίθηκαν με τα σχέδιά τους στον Εθνικό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες του υπουργείου Παιδείας, προχώρησαν τελικά στην υλοποίηση της ιδέας τους. Έτσι με τη βοήθεια του μηχανικού Βασίλη Γαβριηλίδη, ο οικολογικός κινητήρας έχει πλέον πάρει την τελική μορφή του και μάλιστα δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία.

Όπως είπε στην «Espresso» ο 16χρονος Πανανιώτης, «στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε έναν κινητήρα που δεν θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και θα αποτελείται από απλά μέρη, έχοντας παράλληλα μικρό κόστος κατασκευής».

Όπως πρόσθεσε ο 16χρονος, αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα αφού υπήρχε δυσκολία στο να βρεθούν κάποια από τα απαραίτητα υλικά στο νησί τους. «Για την αποφυγή απωλειών ενέργειας χρησιμοποιήσαμε θερμομονωτικά υλικά, ενώ για το ζέσταμα του νερού τοποθετήσαμε θερμική αντίσταση αντί για ρυπογόνα υλικά. Η θερμική αντίσταση τροφοδοτείται από μια μπαταρία, η οποία συλλέγει ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκών που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του οχήματος, καθώς και μιας ηλεκτρικής γεννήτριας που παίρνει κίνηση από τη μηχανή».

Το μόνο που απομένει τώρα είναι η εξέταση της εργασίας και η εκ νέου απάντηση από το υπουργείο, προκειμένου να προκριθεί στον 23ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για νέους επιστήμονες, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεμπτέμβριο.