Ο Ερντογάν αποσυνδέει την ακύρωση των ασκήσεων από την «Βαριοπούλα»

Η ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ (2) ΕΝ ΌΨΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΛΛΩΝ ΤΥΡΒΑΖΟΥΜΕ ...

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν απέρριψε κάθε ιδέα διασύνδεσης της ακύρωσης των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο με την ανάκριση για την υπόθεση «Βαριοπούλα».

Αναλυτές στον τουρκικό τύπο επιμένουν, ωστόσο, ότι οι ασκήσεις ακυρώθηκαν, γιατί τέσσερις στρατηγοί, ένας ναύαρχος κι ένας συνταγματάρχης κλήθηκαν από τον...
εισαγγελέα για ανάκριση, ως ύποπτοι για την εν λόγω υπόθεση. Ο διοικητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας, πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί και 6 ακόμα στρατηγοί κλήθηκαν από τον εισαγγελέα για ανάκριση.
Συνολικά 9 στρατιωτικοί κλήθηκαν από τον εισαγγελέα,
ενώ είχε θεωρηθεί πιθανόν ότι ο εισαγγελέας θα προχωρούσε σε νέο κύμα συλλήψεων στρατιωτικών, κατά την διάρκεια των ασκήσεων.
Ο πτέραρχος Μπαλανλί προαλειφόταν για τη θέση του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, στις ετήσιες προαγωγές, τον επόμενο Αύγουστο. Η κλήση του στην ανάκριση προκάλεσε σοκ στο επιτελείο, γράφουν οι περισσότερες εφημερίδες.
Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη Τρίτη το βράδυ ότι ακυρώνει δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο: Την ετήσια αεροναυτική άσκηση Έφες (Efes) και τη ναυτική άσκηση Ντενίζκουρντου ( Denizkurdu).
Η ακύρωση αιφνιδίασε τον υπουργό Αμύνης, ο οποίος δήλωσε ότι οι ασκήσεις αφορούν αποκλειστικά το Επιτελείο, αλλά και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα σε συνωμοτικά σχέδια στρατιωτικών, που σχεδίαζαν επεμβάσεις στην πολιτική, ακόμη και ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP). Ένα από αυτά τα σχέδια, το σχέδιο «Βαριοπούλα», οι πρωταγωνιστές του οποίου βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, προέβλεπε σκόπιμη κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους - από τουρκικά πυρά - για να κατηγορηθεί η Ελλάδα, να προκληθεί αναστάτωση στην τουρκική κοινή γνώμη και συσπείρωση γύρω από τα σχέδια των πραξικοπηματιών.


trikalagr.blogspot.com