Τι ζητούν για να δώσουν την 5η δόση



Η επίτευξη της συμφωνίας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής...

προσκρούει σε εμπόδια και δυσκολίες ικανές να το εκτροχιάσουν και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δήλωσαν στην «Ημερησία» και στον Μιχάλη Ιγνατίου σοβαρές πηγές της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ομως, παρ' όλες τις δυσκολίες, οι πηγές προσβλέπουν σε διευθέτηση των διαφορών μέχρι τις 9 Ιουνίου το αργότερο, ώστε να υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί η έκθεση προς το ΔΣ του Ταμείου, στην οποία, όμως, ίσως να μην καταγράφεται με ακρίβεια η τύχη της πέμπτης δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι πηγές αναφέρθηκαν σε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

«Το ελληνικό δράμα θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου» προέβλεψαν οι πηγές, που πρόσθεσαν ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει στον ορίζοντα από μηχανής θεός». Αλλη πηγή υποστήριξε ότι η πίεση των αγορών από αύριο θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν τον συμβιβασμό που πρότεινε το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο ζήτησε τη συναίνεση της ΕΕ το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον το 2012 και το 2013.

Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε με άρνηση από μερικά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης λόγω πολιτικών καταστάσεων και εκλογικών διαδικασιών. Πρότεινε επίσης την αγορά των ληξιπρόθεσμων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την προώθηση της λεγόμενης «Διαδικασίας της Βιέννης», που δίνει τη δυνατότητα επαναγοράς οικειοθελώς από τις τράπεζες ομολόγων που λήγουν το 2012 για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Οι πηγές παρουσιάστηκαν σχεδόν βέβαιες ότι θα επιλεγεί μεικτή λύση, η οποία "όπως εξήγησαν" θα έχει στοιχεία της «Διαδικασίας της Βιέννης» με επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ξεμπλοκαριστεί η δόση από το Ταμείο.

Αν και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ζοφερή στις διαπραγματεύσεις, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ έχουν υπολογίσει πως η συμφωνία θα κλείσει πριν από την 6η Ιουνίου, ημέρα πραγματοποίησης της έκτακτης συνόδου του Γιούρογκρουπ.

Στη συνέχεια τέθηκαν χρονοδιαγράμματα για ακόμα μία σύνοδο του Γιούρογκρουπ, για τη σύγκληση του ΔΣ του Ταμείου και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου στις 24 Ιουνίου αναμένεται να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις. Πρόθεση του ΔΝΤ είναι να ξεκαθαρίσει αμέσως το τοπίο για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του Ταμείου επιρρίπτουν ευθύνες για την αβεβαιότητα στους Ευρωπαίους αλλά και στα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην Αθήνα.

Για τη συναίνεση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, που ανέδειξε σε μείζον θέμα η ΕΕ, στο Ταμείο τονίζουν ότι για το ζήτημα αυτό δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι Βρυξέλλες.

«Είναι καλοδεχούμενη» (η συναίνεση), είπε μία πηγή, η οποία πρόσθεσε πως «δεν αναμειγνυόμαστε σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις των κρατών-μελών». Στο Ταμείο έχουν ενημερωθεί ότι οι προσπάθειες για «να τα βρουν» τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν έχουν τερματιστεί, αλλά θα συνεχιστούν με στόχο την υποστήριξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.




newscode.gr