Λουκέτα για οφειλές άνω των 30.000 στο ΔημόσιοΤις λίστες με τους μεγαλοοφειλέτες της εφορίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, που δίνει εντολή στις υπηρεσίες του να αναζητήσει...
όλους όσους χρωστούν στο δημόσιο περισσότερα από 150.000 ευρώ και να τους πάρουν όσα μπορούν, ενώ στη συνέχεια θα βγάλουν στη φόρα και τα ονόματα όσων αρνούνται να πληρώσουν.

Παράλληλα, προωθείται και το μέτρο των προσωρινών λουκέτων για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 30.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λίστες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο μέσα στον Ιούνιο και θα περιλαμβάνουν φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, αλλά δεν τα έχουν πληρώσει για χρονικό διάστημα ενός έτους και άνω.
Ήδη με εγκύκλιό του ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κύριος Δημήτρης Κουσελάς έδωσε εντολή στα Ελεγκτικά Κέντρα να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο όλων των οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου

Οι οδηγίες που έχουν τώρα οι εφοριακοί είναι:

1. να βρουν ποιοι κάνουν χρήση ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής χρεών, που τους έχουν χορηγηθεί από τη Δ.Ο.Υ. για να διαπιστώσουν αν τις τηρούν και βρίσκονται εν ισχύι. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι τους από τους οφειλέτες, θα ανακοινώνουν στο σύστημα TAXIS ότι τις έχασαν, για να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες.
2. να ξεχωρίσουν ποιοι πέτυχαν αναβολή καταβολής χρεών, με δικαστικές αποφάσεις, και να ενημερώσουν το TAXIS πότε λήγει το περιθώριο χρόνου που τους έδωσε το δικαστήριο, ώστε αμέσως μετά να τους ζητηθεί να πληρώσουν.
3. να ενημερώσουν τις αρμόδιες ΔΟΥ όπου ανήκουν οι οφειλέτες που εντόπισαν, ώστε αυτές να προχωρήσουν σε συμψηφισμό χρεών.
4. να διαπιστώσουν τις περιπτώσεις όπου εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για διαγραφή χρεών και, εφόσον υφίστανται τέτοιες, να διενεργηθούν ώστε να φανεί στο TAXIS ποιοι τελικώς χρωστάνε και πόσα (από τα συνολικά 32 και πλέον δισ. ευρώ ανείσπρακτα χρέη που εμφανίζονται να οφείλονται στο δημόσιο).
5. να προχωρήσουν σε αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς χρεών, εάν διαπιστωθεί ότι το Δημόσιο είναι έτοιμο να πληρώσει χρήματα που χρωστά στους οφειλέτες αυτούς.
Ειδικά για τα ελεγκτικά κέντρα (ΔΕΚ και τα ΠΕΚ) όπου ανήκουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν εντολή να αποστείλουν άμεσα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τυχόν δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν στα συρτάρια της υπηρεσίας τους, για να καταλογιστούν και να συμψηφιστούν.

Με τον τρόπο αυτό θα εντοπισθεί ποιοι όντως τελικώς οφείλουν αλλά δεν πληρώνουν στο δημόσιο, ώστε να ανακοινωθούν τα ονόματά τους.

Παράλληλα το υπουργείο προωθεί και μέτρα όπως το κλείσιμο των επιχειρήσεων για ένα μήνα, προκειμένου για οφειλές πάνω από 30.000 ευρώ, ενώ όσοι φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο, θα χάνουν όλες τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις, με βάση τις οποίες τους έγινε εκκαθάριση φόρου, έστω και αν έχουν υπαχθεί με νόμους σε ειδικό καθεστώς (πχ αναπτυξιακοί νόμοι για επιχειρήσεις, απαλλαγές από δασμούς και τέλη για πολύτεκνους, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για τον άγαμο κλπ.
enimerwsi