Κινδυνεύουν 30 σωματεία για τα παιδιά



Με κλείσιμο κινδυνεύουν 30 και πλέον κοινωφελή σωματεία που αποτελούν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και βοηθούν παιδιά με ανάγκες λόγω της μείωσης και της καθυστέρησης των κρατικών επιχορηγήσεων. Την αγωνία του για το μέλλον αυτών των παιδιών εκφράζει στο tvxs ο Πρόεδρος Ι.Κ.Ε. Χατζηπατέρειο Κ.Α.Σ.Π. Γιώργος Παπαδάκης.

Συγκεκριμένα, υπάρχει καθυστέρηση στις κρατικές επιχορηγήσεις από 2 ως 8 μήνες, με αποτέλεσμα τα σωματεία να μην μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό, να καλύψουν τα έξοδά τους και να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στα παιδιά. Επιπλέον, εκτός από τις καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται στην γραφειοκρατία -καθώς μετατέθηκε η ευθύνη από τα Υπουργεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω του Καλλικράτη- από πέρσι υπάρχει και αισθητή μείωση των κονδυλίων. Ειδικότερα από το 2009 ως το 2010 η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε πάνω από 15% κι αυτό χωρίς καμία ενημέρωση των σωματείων από την πολιτεία.

Όπως αναφέρει στο tvxs ο Πρόεδρος του Χατζηπατέρειου Γιώργος Παπαδάκης: «Δεν μας ενημερώνει η πολιτεία επίσημα ότι θα περικόψουμε τόσο τοις εκατό, με αποτέλεσμα μετά να μην μπορούμε να καλύψουμε έξοδα και μισθοδοσία προσωπικού. Κι αυτό έχει άμεσο κακό αντίκτυπο στα παιδιά γιατί η μείωση επιχορηγήσεων σημαίνει ότι θα πρέπει να περικόψουμε από τις παροχές των παιδιών».

Ο κ. Παπαδάκης εξηγεί ότι το κράτος καλύπτει μόνο το 1/3 της επιχορήγησης, ενώ το υπόλοιπο μέρος καλύπτουν οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών αλλά και δωρητές που δεν τους δίνονται κίνητρα λόγω του ιδιόμορφου φορολογικού πλέγματος.
Προσθέτει ότι: «Μπορεί να καταλαβαίνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούν να σηκώνουν τα παιδιά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Εκφράζουμε μια κραυγή διαμαρτυρίας, αγωνίας ότι, αν αργήσουμε κι άλλο, δεν θα υπάρχουμε. Κι αν δεν υπάρχουμε που θα πάνε αυτά τα παιδιά;»

Αν η κατάσταση συνεχιστεί και δεν βρεθεί λύση, όπως σημειώνει ο κ. Παπαδάκης, τα σωματεία θα κινητοποιηθούν σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Θα στραφούν σε διεθνείς οργανισμούς για τα δικαιώματα του παιδιού όπως η UNESCO, OHE και η Ε.Ε.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» βοηθά περισσότερα από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο, παρέχοντάς τους ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει κάθε μορφή συνδρομής σε παιδιά και νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδο-οικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογένειας τους.




slap