Η εθνική μνήμη δεν είναι… μακέτο

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από εκείνη τη μέρα. Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1996, δηλαδή σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν τόσο κοντά στην πολεμική σύρραξη. Η κρίση των Ιμίων, που χρωμάτισε γκρίζο το Αιγαίο και στέρησε τη ζωή σε τρεις Έλληνες αξιωματικούς, τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορα Γιαλοψό.

Τραυμάτισε κατά τρόπο μη αναστρέψιμο το εθνικό φρόνημα, ειδικά όταν η εθνική μνήμη ανακαλούσε περιστατικά όπως την ευχή υπουργού της κυβέρνησης Σημίτη… να πάρει ο άνεμος την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα των Ιμίων. Και φυσικά, όταν θυμάται εκείνες τις ευχαριστίες προς τους Αμερικανούς. Από βήματος Βουλής, με κομιστή του μηνύματος της απώλειας της εθνικής αξιοπρέπειας τον Κώστα Σημίτη.


Εκείνον, που το «σύστημα» επιχείρησε και κατάφερε να μας επιβάλλει ως «καταλληλότερο». Σε σημείο που ακόμη και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να την παραδίδει στον διάδοχό του, με… απευθείας ανάθεση. Δυστυχώς ωστόσο για τους μοιραίους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών, η εθνική μνήμη δεν είναι… μακέτο.



statesmen.gr