Νέο εμπόδιο θέτει η τρόϊκα, με πρόσχημα την ρύθμιση των οφειλών

Απόσυρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και την εκπρόθεσμη καταβολή εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, απαιτεί από την κυβέρνηση η τρόικα, απειλώντας ακόμα και με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το αναθεωρημένο μνημόνιο που θα συνοδεύσει τη νέα δανεική σύμβαση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών μπροστά στο νέο σκόπελο που θέτει η τρόικα για να δώσει το «πράσινο φως» στο νέο πρόγραμμα στήριξης των 130 δισ. ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «περάσει» τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα και τις ασφαλιστικές εισφορές στο νέο μνημόνιο ως μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, κάτι που όμως δεν γίνεται αποδεκτό από την τρόικα..


Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που συμπεριλήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο και αφορούσαν:

• την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 60 μήνες με ελάχιστο ποσό δόσης τα 100 ευρώ και έκπτωση στις προσαυξήσεις,
• την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών εφάπαξ ή έως και σε τρεις δόσεις με έκπτωση στις προσαυξήσεις.

Η απόσυρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων ουσιαστικά θα «στήσει στον τοίχο» 900.000 φορολογουμένους που προσπαθούν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη 44 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και 250.000 επιχειρήσεις που χρωστούν πάνω από 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει μειώνοντας τον αριθμό των δόσεων σε 48 από 60 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (σε 60 δόσεις θα ρυθμίζονται χρέη φορολογουμένων με αποδεδειγμένη αδυναμία) και ζητά από την τρόικα να επιτρέψει μια τελευταία σαρωτική ρύθμιση που θα διευκολύνει την είσπραξη χρεών που λιμνάζουν στις εφορίες. Η τρόικα όμως απαντά ότι η δυνατότητα για σαρωτική ρύθμιση δόθηκε μια φορά, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου (το 2009) και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Εισπράχθηκαν μόνο 945.800.332 ευρώ (από τα 44 δισ. ευρώ) ενώ σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας οι ρυθμίσεις αυτές μάλλον παρατείνουν αντί να διευκολύνουν την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο.

Η τρόικα πιέζει το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών και απορρίπτει τη λογική της τμηματικής ρύθμισης οφειλών ή της περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων καθώς αποτελούν μέτρα μη επαναλαμβανόμενης απόδοσης. Ζητεί την πλήρη αναμόρφωση του εισπρακτικού μηχανισμού και διαρθρωτικά μέτρα διαρκούς απόδοσης.

Για την ώρα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει ως μοναδικά όπλα, στη μάχη των εσόδων, την απειλή των ποινικών διώξεων και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν δοθεί αυστηρές εντολές στις εφορίες για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών που αρνούνται να διευθετήσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε μία μόνο εφορία, μέσα στο 2011, κινήθηκαν ήδη κατασχέσεις σε βάρος των μισών οφειλετών φορολογουμένων της αρμοδιότητάς της.

Πρόκειται για την ΙΒ΄ ΔΟΥ Αθηνών, που ελέγχει την περιοχή από το Χίλτον και τη Λεωφόρο Κηφισίας μέχρι τη Μιχαλακοπούλου, τα Ιλίσια και του Ζωγράφου. Ιατροί, δικηγόροι, τεχνικές εταιρίες που έχουν γραφεία στην περιοχή και άφηναν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία πιέζονται με αγωγές κατάσχεσης για να πληρώσουν τα χρέη τους.

Αλλά και άλλες μεγάλες εφορίες, όπως η Α΄ Αθηνών, η Β΄ και Γ΄ Θεσσαλονίκης, του Μοσχάτου και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει κατάσχεση για το ένα τρίτο των φορολογουμένων τους που οφείλουν. Μόνο τον Απρίλιο η ΦΑΕ άσκησε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για το 24,5% των οφειλετών τους, όπως έπραξε και η ΙΒ΄ Αθηνών τον Μάρτιο για το 10%. Μόνο τον Αύγουστο οι εφορίες δεν διέταξαν κατασχέσεις επειδή τα δικαστήρια ήταν κλειστά.



dailynews24.gr