ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Φώφη Γιωτάκη. (από το Έθνος)

Σε συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επικυρώνεται σήμερα το προμνημόνιο. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καλούνται σε νέες θυσίες. Σημαντικές περικοπές θα υποστούν οι αποδοχές τους. Οργανισμοί του Δημοσίου οδηγούνται σε κατάργηση με ταχύτατες διαδικασίες. Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών θα μείνει εκτός σχολείου από του χρόνου..


Με φόντο την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας, τη στιγμή που η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει για την Ελλάδα από τα «τελεσίγραφα» Μέρκελ-Σαρκοζί, η κυβέρνηση και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται σήμερα να επικυρώσουν το «προσύμφωνο» με τις «καυτές» αλλαγές, που συζητούν μέχρι το... παρά πέντε.

Μια νέα «θύελλα» μέτρων φαίνεται ότι προηγείται της συμφωνίας, την οποία θα κληθούν να «υπογράψουν» οι πολιτικοί αρχηγοί, έχοντας επισημάνει τις ενστάσεις τους κατά την αποψινή, εκτός απροόπτου, νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμμετείχαν σε μια πρωτόγνωρα σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας απαιτούσαν «αποδείξεις» για κάθε δέσμευση ισοδύναμη με σημαντική μείωση δαπανών. Μπορεί οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης να αποχώρησαν προχθές από το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας δεσμευτεί για μία κατ' αρχήν συμφωνία ενώπιον του κ. Λουκά Παπαδήμου, χθες όμως και ενώ συντασσόταν το 16σέλιδο κείμενο της τρόικας για το προσύμφωνο (που θα ξεκλειδώσει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση), η «καταιγίδα» με τα διαφαινόμενα νέα μέτρα «πάγωσε» τα επιτελεία τους.

Στη Ζαλοκώστα, όπου το γραφείο της αντιπροεδρίας, ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τους επικεφαλής της τρόικας και αρμόδιους υπουργούς για να «μοντάρουν» τα βασικά σημεία του προσυμφώνου, καθώς είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με την τρόικα αργά το βράδυ στο Μαξίμου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο είναι πλέον αρκετά και σίγουρα απολύτως συνδεδεμένα με την πασιφανή καθυστέρηση που καταγράφεται στην αποστολή προς τις Βρυξέλλες του τελικού κειμένου.

Οι πληροφορίες λένε ότι η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει τελικώς την Πέμπτη, που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει μονταριστεί συνολικά το παζλ και να συμπεριλαμβάνει το «ναι» των τριών κομμάτων. Εγκυρες δε πληροφορίες λένε ότι, παρότι οι ισχυροί της Ευρώπης κάνουν -κατά πολλούς- έως και επίδειξη δύναμης τις τελευταίες ώρες στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, έχουν αποδεχτεί τη μετάθεση της ψήφισης από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα-φωτιά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Το σίγουρο είναι ότι τα νέα δεδομένα αλλάζουν τον «χρόνο» και κατά πολλούς προεξοφλούν σοβαρή συζήτηση για την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου - κάτι που έχουν ήδη προτείνει δύο πολιτικοί αρχηγοί, οι κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Καρατζαφέρης.

Το κείμενο

Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή και για τα επόμενα, λίγα, εικοσιτετράωρα το «μείζον» αφορά το «φινάλε» της διαπραγμάτευσης για το «κείμενο» με τα προαπαιτούμενα, όπου η τρόικα θέλει να «συμπιέσει» περισσότερες ρυθμίσεις.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είχε κορυφαίου ενδιαφέροντος τηλεφωνικές επικοινωνίες χθες, προκειμένου να «ψηλαφίσει» τις προθέσεις και τα περιθώρια για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Από την άλλη πλευρά, έδωσε εντολή στους υπουργούς του να μελετήσουν καλά τις νέες προτάσεις, τα «προαπαιτούμενα» και να δώσουν απαντήσεις το αργότερο μέχρι το μεσημέρι!

Ανατροπές

Στην «πρώτη γραμμή» για τις «ανατροπές» είναι, καθώς είχαν μπει χθες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, οι περικοπές όχι μόνο στις επικουρικές αλλά και στις κύριες συντάξεις και το εφάπαξ, με «εικόνα» που παραπέμπει σε νέο ασφαλιστικό. Η περικοπή επίσης του κατώτατου μισθού λειτουργεί σαν ντόμινο νέων μέτρων κατά του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Στην πραγματικότητα αναζητούν ισοδύναμα για να καλύψουν τις νέες «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η «επιβίωση» του 13ου και του 14ου μισθού.