Συμφώνησαν τελικά σε όλα πλην των επικουρικών.. Ήταν η τελευταία ευκαιρία που είχαν

Λίγο μετά τις 12:30 το βράδυ της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος, που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση, υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, εκτός από ένα, το οποίο συζητά αυτή τη στιγμή ο κ. Παπαδήμος με εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ασυμφωνία στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αναλυτικά:

Η πρωθυπουργική ανακοίνωση

«Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος το οποίο συνοδεύει την χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας τα επόμενα χρόνια και υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την 01:00 (ξημερώματα Πέμπτης) από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά από σύσκεψη σχεδόν επτάμιση ωρών του κ. Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συζήτηση αυτή θα γίνει του πρωθυπουργού με την τρόικα γίνεται αμέσως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα στις 19:00 στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια για το επίμαχο θέμα, το οποίο αφορά τις επικουρικές συντάξεις, με την τρόικα.

Ζήτησε διαβεβαιώσεις ο Γ. Καρατζαφέρης

Επιμένει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στις έγγραφες διαβεβαιώσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα μέτρα είναι σύννομα και πως θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, αποχωρώντας από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά την ολοκλήρωσή της, έκανε μια δήλωση παραπέμποντας σε ένα ποίημα του Καβάφη. Είπε ότι «ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ' όχι – το σωστό – εις όλην τη ζωή του».

Μιλώντας στα γραφεία του κόμματος, είπε ότι ξεκαθάρισε τις προθέσεις του και ότι τιμά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών. Απο τα όσα είπε διαφάνηκε ότι υπήρξε ρήξη μεταξύ του κ. Καρατζαφέρη και των υπολοίπων, ενώ ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. επισήμανε ότι η χώρα περνά μια μεγάλη δοκιμασία «και δεν μπορώ μέσα σε αυτό τον λίγο χρόνο να απαντήσω με τρόπο που θα προσδιορίσει το μέλλον της χώρας τα επόμενα 40-50 χρόνια».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, στη σύσκεψη τόνισε ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να απαντήσει από τη στιγμή που δεν έχει τις ρητές διαβεβαιώσεις ότι είναι σύννομα αυτά τα μέτρα, και ότι βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Κατέληξε λέγοντας ότι απευθύνθηκε στους αρχηγούς και τον πρωθυπουργό και είπε τα εξής:

«Όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε είμαι μαζί σας. Παρέμεινα μέσα για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στα θέματα των επικουρικών συντάξεων».

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είπε πως «έχω την αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και δεν προτίθεμαι να υπογράψω μια σύμβαση που δεν με βρίσκει σύμφωνο». Είπε επίσης ότι τα όσα ζήτησε περί απόφανσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το εάν τα μέτρα είναι σύννομα δεν υλοποιήθηκαν. «Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος δεν με βρίσκει σύμφωνο» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι δεν συμφώνησε με τα μέτρα που προτάθηκαν.

Σαμαράς: «Υποχρέωσή μας η σκληρή διαπραγμάτευση»

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη ένα θέμα με τις συντάξεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού μετά την διακοπή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο». Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη διακόπηκε μετά την επιμονή του κ. Σαμαρά να μην υπάρξει οριζόντια περικοπή στις επικουρικές συντάξεις και να μην μεταφερθεί το πρόβλημα στις κύριες.

Ο κ. Σαμαράς είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στα γραφεία του κόμματος ενώ ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος παρότι τα μέλη της τον περίμεναν από το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να πάει ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις συζητήσεις του κ. Παπαδήμου με την Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Δηλώσεις Π. Μπεγλίτη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο απόψε άφησε προ ολίγου ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης είπε ότι κατεγράφη συμφωνία σε όλα τα σημαντικά θέματα.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων ενώ για τα υπόλοιπα 300 εκατ. διαπραγματεύεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με την Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ακόμα ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος χωρίς να θίγεται η αυτονομία του τραπεζικού συστήματος αλλά με ταυτόχρονη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και δημόσιας εποπτείας.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι αυτό θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Επίσης ο κ. Μπεγλίτης αναφερόμενος στην μετενέργεια είπε ότι διατηρείται ο θεσμός και διασφαλίζονται οι μισθοί και τα βασικά επιδόματα, όπως και ο 13ος και ο 14ος μισθός. Ωστόσο, ο κ. Μπεγλίτης ότι μειώνεται κατά 22% ο κατώτατος μισθός.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ανασχηματισμός και ο εξορθολογισμός του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, αυτό θα καταρρεύσει. Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ζητεί να προχωρήσει άμεσα η ανασυγκρότηση, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι δεν συζητάμε καν και είμαστε έτοιμοι για σπάσιμο οποιασδήποτε συζήτησης σε περίπτωση που θα υπάρξει η παραμικρή επίδραση στις κύριες συντάξεις.

Ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι όταν «σπάσιμο», εννοεί τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως μόνον ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με την Τρόικα κι υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων. Τέλος ερωτηθείς από πού θα βρεθούν τα 300 εκατ. που λείπουν είπε ότι θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να τεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας, η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε μετά τη μία το πρωί ανάμεσα στον κ. Παπαδήμο (τον εξουσιοδότησαν οι δύο αρχηγοί) με τα στελέχη της τρόικας είχαν ως μοναδικό αντικείμενο να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν 300 εκ. ευρώ για τα οποία μέχρι εκείνη την ώρα και μετά από οκτώ ώρες σύσκεψης στο Μαξίμου ανάμεσα στον Λουκάς Παπαδήμο και τους Πολιτικούς Αρχηγούς, δεν είχε βρεθεί λύση.

Πληροφορίες συγκλίνουσες από Μαξίμου, Συγγρού και Ιπποκράτους ανέφεραν ότι: ο μεν πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς έθεσε επιτακτικά το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων να ξεκινά από το πλαφόν των 300 ευρώ και πάνω.

Η θέση αυτή του κ. Σαμαρά προκάλεσε την απαίτηση της τρόικας -προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώ- να επεκταθεί η μείωση που είχε προαποφασιστεί για τις κύριε συντάξεις πέραν των ευγενών ταμείων.

Αυτή η εμπλοκή ανάγκασε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με Γιούνγκερ και Μπαρόζο καθώς οι δύο αρχηγοί (ο Γ. Καρατζαφερης απείχε της διαπραγμάτευσης από την πρώτη κιόλας ώρα της σύσκεψης) για να βρεθεί η χρυσή τομή. Μέχρι που τελείωσε η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς -οι συνεργάτες τους επιβεβαίωναν ότι η συμφωνία ήταν σχεδόν κλεισμένη και ότι το θέμα των 300 εκατ. ευρώ δε θα μπορούσε να την τινάξει στον αέρα- εξουσιοδότησαν τον πρωθυπουργό να ξανασυναντηθεί με την τρόικα μέχρι να βρεθεί λύση και να τους ανακοινώσει.

Αναλυτικότερα ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ