Τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών

Το κατηγορηματικό «όχι» στην πίεση της Γερμανίας να τεθεί υπό επιτροπεία η δημοσιονομική πολιτική και το «όχι» στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, είναι – ως φαίνεται – τα δύο σημεία της σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη υπό τον Λουκά Παπαδήμο, πριν από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής..


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί απέρριψαν ως απαράδεκτη την πρόταση για επιτροπεία και έθεσαν ζήτημα «κόκκινης γραμμής» στις απαιτήσεις για μείωση του κατώτατου και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, γραμμή διαπραγμάτευσης που βρίσκει σύμφωνo και το Μαξίμου.

Ωστόσο, είναι ανοικτό ακόμα το ενδεχόμενο μικρότερης κλίμακας παρέμβασης στα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα εφόσον οι πιέσεις συνεχιστούν (15%) όπως φέρεται να υπάρχει συμφωνία και να δόθηκε το πράσινο φως στον κ. Παπαδήμο, να προχωρήσουν άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα των ιδιωτικοποήσεων είτε αυτές αφορούν μεγάλες ΔΕΚΟ, είτε να ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στην αγορά ενέργειας.

Ως αντιστάθμισμα δε στην πίεση για μείωση του μισθολογικού κόστους, η ελληνική πλευρά – όπως φαίνεται με το «οκ» των πολιτικών αρχηγών, θα αντιτείνει την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ως μέτρο υπέρ της ανταγωνιστικότητας, όπως και την ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας.

Στη σύσκεψη πιστοποιήθηκε ότι ένα μεγάλο θέμα των διαπραγματεύσεων είναι ότι οι δανειστές αντιμετωπίζουν ως ενιαίο πακέτο το PSI (που εμφανίζεται να ΄χει τελειώσει ουσιαστικά), τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και τα μέτρα που τη συνοδεύουν στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος 2012-2015.

Από τις πρώτες πληροφορίες πάντως δεν ετέθη ζήτημα υπογραφών από τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς αυτό να αποκλείει να ζητηθούν σε επόμενο στάδιο και πριν την 13η Φεβρουαρίου, που παρουσιάζεται ως το dead line των διαπραγματεύσεων.




newsbeast.gr