Στις τράπεζες από τη Δευτέρα η φοροκάρτα


Η χρήση της είναι προαιρετική και οι φορολογούμενοι που θα θελήσουν να την προμηθευθούν, θα μπορούν να καταγράφουν σε αυτήν τις αποδείξεις από τις αγορές τους.

Η υιοθέτηση της φοροκάρτας θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από τη συλλογή αποδείξεων, καθώς το ποσό των αγορών που θα καταγραφεί σε αυτή, θα χρησιμοποιηθεί και για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Το όριο του αφορολόγητου ορίστηκε στα 5.000 ευρώ, συνεπώς, για να επωφεληθεί ένας φορολογούμενος, θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις για το 25% του εισοδήματός του και μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ.

Για την ενεργοποίησή της

Στη φοροκάρτα δεν θα περιλαμβάνονται τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη, ωστόσο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα γνωρίζει σε ποιον φορολογούμενο αντιστοιχεί. Στην μπροστινή της όψη θα γράφει «κάρτα αποδείξεων», η φράση «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα», καθώς και ένας κωδικός δέκα ψηφίων. Στην πίσω πλευρά, όπως συμβαίνει στις πιστωτικές κάρτες, θα υπάρχει μαγνητική ταινία.

Η κάρτα θα ενεργοποιείται με δυο τρόπους. Είτε μέσω SMS στον αριθμό 54053 της ΓΓΠΣ, όπου θα γράφεται το ΑΦΜ, κενό και ο κωδικός, είτε μέσω διαδικτύου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta. Εκεί, ο φορολογούμενος θα κάνει αντιστοίχιση του ΑΦΜ του με τον 10ψήφιο κωδικό της κάρτας.

Ειδικό γραφείο που θα απαντά σε ερωτήµατα των καταναλωτών θα δηµιουργηθεί στο υπουργείο Οικονοµικών, στο τηλέφωνο 211-0007111.

Πώς χρησιμοποιείται

Με κάθε συναλλαγή, είτε σε μετρητά είτε με πιστωτική, οι καταστηματάρχες θα περνούν από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές τη φοροκάρτα, που θα καταγράφει τη συναλλαγή, ενώ τα στοιχεία θα αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ.

Οι φορολογούμενοι, μέσω διαδικτύου, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία μέσω διαδικτύου.



newsbomb.gr