Συμβουλές για σωστή οδήγηση μοτοσικλέτας



Οι κίνδυνοι μέσα στην πόλη παραμονεύουν...

Η μετακίνηση με μοτοσικλέτα εντός πόλεων αποτελεί μία από τις πιο γρήγορες λύσεις. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα και ο ασφαλέστερος τρόπος μετακίνησης. Κύρια αίτια για αυτό είναι η υπερβολική κίνηση στους δρόμους και πολλές φορές η ανευθυνότητα των οδηγών στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις τους. Τα μάτια μας 14, λοιπόν, καθώς η μετακίνηση στην πόλη κρύβει κινδύνους, τους οποίους πρέπει να έχει κατά νου κάθε συνειδητοποιημένος αναβάτης μοτοσικλέτας.

1. Πολλές φορές, ανάμεσα από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα πετάγεται ένας πεζός που διασχίζει το δρόμο. Ο αναβάτης μοτοσικλέτας πρέπει να έχει πάντα το νου του και να είναι έτοιμος να αντιδράσει άμεσα.

2. Η ποιότητα της ασφάλτου στη χώρα μας είναι επιεικώς απαράδεκτη. Φανταστείτε πόσο χειροτερεύει η κατάσταση με τα εκατομμύρια περάσματα οχημάτων καθημερινά. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία γλιστράει πολύ και απαιτούνται απαλοί χειρισμοί σε γκάζι και φρένο.

3. Οι κακοτεχνίες και οι λακκούβες που σχηματίζονται στην άσφαλτο, μπορούν να προξενήσουν ζημιά στα ελαστικά ή στους τροχούς της μοτοσικλέτας. Καλό είναι ο μοτοσικλετιστής να οδηγεί στη νοητή ευθεία πίσω από τα λάστιχα του προπορευόμενου αυτοκινήτου, ώστε να έχει καλύτερο οπτικό πεδίο και να τις αποφεύγει πιο εύκολα.

4. Η ελλιπής σήμανση, καθώς και η κάλυψη των σημάτων από διαφημιστικά, καθιστούν πιο δύσκολη την ασφαλή οδήγηση στην πόλη. Πολλές φορές ο αναβάτης πρέπει να μαντέψει για το σήμα, και σίγουρα να έχει τα μάτια του…

5. Η κίτρινη φυλή. Οι ταξιτζήδες σταματούν όπου βρουν πελάτη, ακόμα και μες στη μέση του δρόμου, χωρίς αλάρμ, χωρίς καμία προειδοποίηση. Μεγάλη προσοχή!

6. Οι κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν για τη συλλογή σκουπιδιών και πρέπει να βρίσκονται σε καθορισμένα σημεία. Ωστόσο, κάποιοι οδηγοί ΙΧ, προς αναζήτηση πάρκινγκ, μετακινούν τους κάδους ακόμα και στη μέση του δρόμου.

7. Μεγάλα οχήματα, όπως φορτηγά και λεωφορεία, κρύβουν την ορατότητα των δικυκλιστών. Σε ό,τι αφορά λοιπόν την προσπέραση τέτοιων οχημάτων, πρέπει να γίνεται με προσοχή για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

8. Οι μοτοσικλέτες χωράνε σχεδόν παντού για να παρκάρουν. Ωστόσο, οι δικυκλιστές πρέπει να προνοούν ότι τα διπλανά αυτοκίνητα χρειάζονται χώρο για να ξεπαρκάρουν, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οδηγοί IX στην προσπάθειά τους αυτή, ρίχνουν κάτω τις μοτοσικλέτες.





mototriti.gr