Γενικεύονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις


Την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις, που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Στο πλαίσιο αυτό, παγώνει για δύο χρόνια η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, επί των οποίων θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές

Ο κύριος Κουτρουμάνης επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας και επιβεβαίωσε πως η τρόικα έχει καλέσει σε συζήτηση τους κοινωνικούς εταίρους, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Real fm, χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά σωστή και αναγκαία στην παρούσα δημοσιονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό στέλεχος στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη, συζητήθηκε η διευκόλυνση σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα.

Διευκρινίζοντας ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν καταργείται, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι η επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να υπογραφεί είτε από σωματείο, είτε από ένωση προσώπων εφόσον αυτή εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Επίσης για τα επόμενα δύο χρόνια θα «παγώσει» η επέκταση της κλαδικής σύμβασης ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη και υπογραφή της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κατώτερων μισθών, κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η τρόικα ζήτησε να υπάρξει μια συζήτηση που θα καταλήξει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ από τη μεριά της κυβέρνησης διευκρινίστηκε ότι μια γενικευμένη μείωση μισθών θα έχει πολλαπλές συνέπειες στην οικονομία της χώρας και ως εκ τούτου το ζήτημα αυτό είναι ευρύτερα κυβερνητικό.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.

Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.

Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω.
Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το οποίο συζητείται στη Βουλή.newsbeast.gr