Σώζει παιδικές ζωές...



Mια σύγκρουση με ταχύτητα 8 χλμ/ώρα μπορεί να σκοτώσει χωρίς ειδικό κάθισμα....

Η μη τοποθέτηση ή ακόμα και η λανθασμένη χρήση του παιδικού καθίσματος μπορεί να αποβεί μοιραία για έναν «μικρό» επιβάτη. Ακόμα και μετά την ηλικία των έξι πρέπει να εξετάζεται η χρήση παιδικού καθίσματος ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι ζώνες ασφαλείας σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα καθίσματα δε θα το τραυματίσουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μία σύγκρουση με ταχύτητα μόλις 8 χλμ./ώρα είναι ικανή να σκοτώσει ένα παιδί το οποίο δεν κάθεται σε ειδικό κάθισμα ενώ σε μία σύγκρουση με 15 χλμ./ώρα η πιθανότητα τραυματισμού ενός παιδιού που δε μεταφέρεται σε ειδικό κάθισμα ή δε φορά ζώνης ασφαλείας, είναι 7 φορές μεγαλύτερη από ότι σε έναν ενήλικα.

Το 83% των ατυχημάτων με παιδιά θα είχε αποφευχθεί, εάν γινόταν σωστή χρήση των παιδικών καθισμάτων. Τα παιδικά καθίσματα πρέπει να τοποθετούνται πάνω στις βάσεις Isofix, οι οποίες είναι υποχρεωτικές από το 2000 σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην αμερικάνικη αγορά, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Ε.Ε.

Τα παιδικά καθίσματα που τοποθετούνται στο κάθισμα του συνοδηγού με την πλάτη προς το ταμπλό του αυτοκινήτου έχει αποδειχτεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά για παιδιά ηλικίας μέχρι και 3 ετών. Δηλαδή μέχρι την ηλικία που ο αυχένας του θα έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να αντέχει μεγαλύτερες δυνάμεις, από αυτές που δημιουργεί η επιτάχυνση κατά την πρόσκρουση δύο αυτοκίνητων.

Ωστόσο στην περίπτωση αυτού του τύπου παιδικού καθίσματος ο αερόσακος που υπάρχει στην πλευρά του συνοδηγού πρέπει, οπωσδήποτε να τίθεται εκτός λειτουργίας, όποτε τοποθετείται το κάθισμα. Διαφορετικά η χρήση του απαγορεύεται. Μέχρι την ηλικία των έξι το παιδί θα χρειαστεί να αλλάξει τουλάχιστον δύο καθίσματα προκειμένου αυτά να προσαρμοστούν απόλυτα στο, συνεχώς διαφοροποιούμενο, σωματότυπό του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το παιδικό κάθισμα είναι σχεδιασμένο να προστατεύσει το παιδί μόνο μετά από ένα ατύχημα. Μετά πρέπει να αντικαθίσταται με καινούριο.




autotriti.gr