Καταργούνται χιλιάδες οργανικές θέσεις στο Δημόσιο


Στην κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων εργασίας στο Δημόσιο θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Ρέππας, προχωρώντας με αυτό τον τρόπο στην κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Ο υπουργός διοικητής μεταρρύθμισης σε συνέντευξη του υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει συνταγματική μεταρρύθμιση για να καταργηθούν αυτές οι θέσεις και έτσι να μειωθεί ο δημόσιος τομέας. «Η κατάργηση οργανικών θέσεων δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή των οργανισμών με κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο είναι προ των πυλών», είπε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση κατάργησης θέσης στο δημόσιο, ο υπάλληλος απολύεται αυτόματα. Παράλληλα ο κ. Ρέππας ουσιαστικά προαναγγέλλει ολική άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο με την αλλαγή του Συντάγματος μετά το 2013.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός υπογράμμισε πως: «Στην Ελλάδα, περίπου 850.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Αυτοδιοίκηση καλούνται να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του κράτους και των οργανισμών του. Πολλές μελέτες δείχνουν πως χιλιάδες υπηρεσιακές μονάδες και δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις είναι περιττές και πρέπει να καταργηθούν. Οι περισσότερες από αυτές μάλιστα σήμερα παραμένουν κενές, αφού η τεχνολογία τις καθιστά ξεπερασμένες. Αυτά όσον αφορά την κατάργηση θέσεων. Σχετικά με την ένταξη εργαζομένων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας: αφορά 30.000 εργαζομένους από το σύνολο των αμέσως ή εμμέσως αμειβομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτό θα γίνει με κριτήρια σαφή και εκ των προτέρων αυστηρώς προσδιορισμένα. Κριτήρια που σχετίζονται με τα προσόντα και την κοινωνική κατάσταση καθενός. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, εν συνεχεία κατατάσσονται σε σειρά προτεραιότητας ώστε ένα διεκδικήσουν και πάλι μια θέση τακτικού προσωπικού ή σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή μια θέση μερικής απασχόλησης ή ακόμα και να ενταχθούν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου».


newsbeast.gr