Μέρκελ: Η Γερμανία θέλει ισχυρή Ελλάδα εντός ευρωζώνης


Τη στήριξή της στην Ελλάδα παρείχε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

«Η Γερμανία θέλει μια ισχυρή Ελλάδα εντός ευρωζώνης και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε αυτό το σκοπό» τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού έδειξαν ότι δεν είναι μόνον η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τα συνδικάτα και οι βιομήχανοι που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Βέβαια, η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τη χώρα μας να αναλάβει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και επανέλαβε την θέση της περί κοινής προσέγγισης στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης.

Πέραν των θυσιών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Μέρκελ έδωσε έμφαση και στο αναπτυξιακό σκέλος, ενώ παραδέχθηκε ότι οι Έλληνες έχουν αναλάβει μεγάλο βάρος, για το οποίο «ίσως δεν ευθύνεται άμεσα».

Επίσης, έθεσε ως μέτρο για την αποτίμηση όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα την έκθεση των επιθεωρητών της τρόικας. «Με βάση αυτό το μέτρο θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές των υποχρεώσεών της», προσέθεσε.

Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ψήφιση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, παρά τις αντιδράσεις που συνεχίζονται στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται.

Να δείξουν οι Ευρωπαίοι τη στήριξή τους

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, "Ζούμε μια δύσκολη κατάσταση σε αχαρτογράφητα νερά. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπούμε σε κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας", δήλωσε.

Στόχος της κυβέρνησης, επανέλαβε, είναι να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να δείξουν οι ευρωπαίοι εταίροι τη στήριξή τους στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η χώρα μας προσβλέπει στην συνεργασία σε μια σειρά τομείς που εκτείνονται από την παροχή τεχνογνωσίας, ως τις επενδύσεις.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη την παρουσία κλιμακίου παροχής τεχνογνωσίας από την Κομισιόν και δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Αιχμές άφησε ο κ. Παπανδρέου για την κατά καιρούς «κακοφωνία στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου αποτελούν ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές. «Όλοι είμαστε αποφασισμένοι, ο καθένας από την μεριά του για μια ισχυρή Ευρώπη και ένα ισχυρό ευρώ», προσέθεσε.


newscode.gr