Ο λόγος που οι γάτες αρέσκονται να «ενοχλούν» τους γείτονες




Την απάντηση στο γιατί οι οικόσιτες γάτες προτιμούν να κάνουν την «ανάγκη» τους σε γειτονικά σπίτια ή κήπους, έδωσε μια νέα έρευνα. Απ’ ό,τι φαίνεται, όλα έχουν να κάνουν με το «σημάδεμα» της περιοχής που ανήκει στο κάθε ζώο.

Οι γάτες που μεγαλώνουν στους ρυθμούς της πόλης έχουν συγκριτικά λιγότερο διαθέσιμο χώρο σε σχέση με τις αντίστοιχες της εξοχής. Αυτό τις αναγκάζει να ψάξουν τον χώρο που τους λείπει σε ελεύθερα πεδία κοντά στο σπίτι τους. Βέβαια, εννοείται ότι αυτό δεν αφορά τις γάτες που μένουν σε διαμερίσματα και πολυκατοικίες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ανιχνευτών GPS, οι οποίοι παρακολούθησαν εννέα περιπτώσεις οικόσιτων γατών για μια περίοδο οκτώ ημερών. Στις γάτες αυτές τοποθετούνταν κατά καιρούς και μικροκάμερες οι οποίες βοηθούσαν στην άμεση κατανόηση της συμπεριφοράς τους.

«Η οριοθέτηση μιας περιοχής από τα κατοικίδια μπορεί να γίνει πηγή σοβαρής παρεξήγησης μεταξύ γειτόνων», επισημαίνει το ειδικός στις ζωικές συμπεριφορές, κ. Roger Tabor και προσθέτει:

«Αν δεν προσέχει κανείς μπορεί να οδηγήσει τους ενοχλημένους μέχρι και στη μετακόμιση. Αν έχει κάποιος έναν μικρό κήπο και δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τους γείτονες θα ήταν καλό να αφήσει μια ελεύθερη περιοχή στο έδαφος στο τέλος του κήπου, την οποία θα καθαρίζει μόνο όταν είναι απαραίτητο».

Ανάμεσα στα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρήθηκε επίσης ότι μια μέση γάτα ξοδεύει περίπου 12 ώρες την ημέρα καθισμένη στο αγαπημένο της μέρος το οποίο όμως έχει επιλέξει έτσι ώστε να μπορεί να παρατηρεί την προσωπική της περιοχή.




newsbeast.gr