Η λύση που συζητά η Ευρώπη


Λύσεις για την διάσωση της Ελλάδας με μείωση χρέους εξετάζουν πολιτικοί και τραπεζίτες της ευρωζώνης σύμφωνα με το Reuters.

Το διεθνές πρακτορείο τονίζει ότι η λύσει περιλαμβάνει μία δραστική μείωση του χρέους της, τη στήριξη των τραπεζών και μία έμφαση στην προώθηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η Ευρώπη μετακινείται για να εξετάσει ευρύτερα και ριζοσπαστικά μέτρα για την Ελλάδα», σημειώνει ότι η αλλαγή στάση της Ευρώπης όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα έγινε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων και οι περαιτέρω υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έκαναν σαφές ότι η έλλειψη μίας συνολικής λύσης απειλεί να ωθήσει μεγαλύτερες χώρες στην κρίση χρέους.

Διάφορες χώρες και τράπεζες έχουν προβάλει κατά τις συζητήσεις διαφορετικές απόψεις για αυτή τη διευθέτηση, αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά το περίγραμμά τους προβλέπει τα εξής:

Πρώτον, δράση για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας - αντί απλά να δίνονται δάνεια στην Ελλάδα για να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει με την ανάπτυξη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει με τη μορφή ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με νέα ή με τη μορφή της επαναγοράς των ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιώτες πιστωτές πιθανόν θα αποδεχθούν μία μείωση στην ονομαστική αξία των τίτλων τους.

Δεύτερον, θα υπάρξουν μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα των ελληνικών, οι οποίες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Θα υπάρξουν, επίσης, μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των τραπεζών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές.

Τρίτον, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα επικεντρώνεται στην ανάκαμψη παρά μόνο στη μείωση του ελλείμματός της.

Τέταρτον, περισσότερα δάνεια από δημόσιους φορείς με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Ασφυκτικές πιέσεις στη Μέρκελ

Ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται πλέον στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να ξεκαθαρίσει το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για κορύφωση της πίεσης προς την κ. Μέρκελ, προκειμένου να αποφασίσει γρήγορα για τον τρόπο που θα συμβάλλουν οι ιδιώτες πιστωτές στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς το ΔΝΤ και Ιταλοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα υπονομεύει την Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ τόνισε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος από μία περαιτέρω καθυστέρηση να δοθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Στην τακτική έκθεση οικονομικής αξιολόγησης που ετοιμάζει για την ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G 20), αναφέρει ότι η αποτυχία να αντιμετωπισθεί η ελληνική κρίση απειλεί τις τράπεζες και τη σταθερότητα των κρατικών χρεών σε όλο τον κόσμο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Ατζάι Τσόπρα, τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης «πρέπει να τελειώσουν» τη συζήτηση σχετικά με τους ιδιώτες πιστωτές, καθώς οι αγορές πιστεύουν ότι έως σήμερα δεν έδωσαν επαρκή απάντηση.

«Αυτό που χρειαζόμαστε και λείπει έως τώρα είναι μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Τσόπρα, προσθέτοντας: «Αυτό που είναι κρίσιμο τώρα, είναι η Ευρώπη να διαλύσει την αβεβαιότητα που δημιουργείται».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, σημειώνει το δημοσίευμα, εμφανίσθηκε να συγκρίνει την κυρία Μέρκελ με επιβάτη πρώτης θέσης στον Τιτανικό.

«Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει ένα ραντεβού με την ιστορία. Η σωτηρία δεν θα έλθει με τη χρηματοδότηση, αλλά από την πολιτική. Η πολιτική, όμως, δεν μπορεί να κάνει άλλα λάθη», δήλωσε ο κ. Τρεμόντι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε χθες στην ιταλική Βουλή για το νέο πακέτο λιτότητας ύψους 45 δις. ευρώ, προσθέτοντας: «Όπως και στον Τιτανικό, ούτε οι επιβάτες της πρώτης θέσης μπορούν να σωθούν».

Standard and Poor's: Η κακοφωνία στην Ε.Ε. είναι αρνητική

Την ώρα που οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης δέχονται επικρίσεις ότι ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» στην αντιμετώπιση του θέματος της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η πρόεδρος για την Ευρώπη της Standard and Poor's Κάρολ Σιρού δηλώνει σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κακοφωνία στην Ευρώπη στέλνει στις αγορές ένα πολύ αρνητικό μήνυμα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά των οίκων αξιολόγησης για «αυτοεκπληρούμενες προφητείες» και για την επιδείνωση της κρίσης με την περαιτέρω υποβάθμιση ευάλωτων χωρών, η Κάρολ Σιρού απαντά: «Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Να μην πούμε τίποτε;. Σήμερα, οι κυβέρνησης δεν κατορθώνουν να περάσουν το μήνυμά τους. Η Ευρώπη δεν κατορθώνει να δώσει μία ενιαία ιδέα για την στήριξη που υπολογίζει να δώσει στις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Οι επενδυτές δεν καταλαβαίνουν. Αυτή η κακοφωνία, η οποία διαρκεί εδώ και δεκαοκτώ μήνες, έχει μία πολύ αρνητική συνέπεια επί των αγορών. Και, κατά συνέπεια, οι αγορές έχουν σήμερα μία πιο απαισιόδοξη εικόνα για την κατάσταση ορισμένων χωρών από μας».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας βραχυπρόθεσμα, η Κάρολ Σιρού απάντησε: «Μάς προσάπτουν ανευθυνότητα. Κατά συνέπεια, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες όταν θεωρούμε ότι το πιστωτικό ρίσκο δεν αντιστοιχεί πλέον στην αξιολόγηση και τον σχολιασμό της. Εάν έχουμε πληροφορίες για κινδύνους και αποφασίσουμε να τους δημοσιοποιήσουμε, θα παραβιάζαμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει εκδοχή συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών που δεν θα εκλαμβανόταν από τις αγορές ως χρεοκοπία ή επιλεκτική χρεοκοπία υπογράμμισε: «Όταν μία χώρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση και οι δυσκολίες της είναι γνωστές, οι πιστωτές δεν είναι εθελοντές. Όταν μία χώρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, δεν πρόκειται περί μίας φυσιολογικής κατάστασης και κάθε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές επί του συμβολαίου (που έχουν συνάψει) αποτελεί ντε φάκτο καταναγκασμό».

Όταν ερωτάται για την υπόθεση της εξαγοράς χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η πρόεδρος για την Ευρώπη της Standard and Poor's απαντά: «Δεν παίρνουμε θέση σχετικά με ιδέες, αλλά μόνο σχετικά με συγκεκριμένες προτάσεις.




real.gr