Δώδεκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Κύπρο έως τώρα

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Κύπρου μετά τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο. Οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που ξέσπασε σε 98 κιβώτια με πυρομαχικά, τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν δύο χρόνια από συριακό πλοίο και φυλάσσονταν σε κοντέινερ.

Η καταστροφή είναι βιβλική. Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Το χωριό Μαρί έχει ισοπεδωθεί. Ολόκληρα σπίτια έχουν καταρρεύσει αφήνοντας άστεγους τους περίπου 150 κατοίκους, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα περισσότερα κτίρια, ανάμεσα σε αυτά και η εκκλησία του χωριού.

Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με αρκετές περιοχές να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης με όσες μονάδες έχουν απομείνει.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα και κάνουν έκκληση για αίμα, αφού συνεχώς καταφθάνουν τραυματίες, ενώ οι πρώτες σοροί έχουν ήδη φτάσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η Ελλάδα εξέφρασε τη συμπαράστασή της μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στον ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού και έχει θέσει σε ετοιμότητα ένα C130 προκειμένου να προσφέρει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια όταν της ζητηθεί.

«Είναι πράγματι ένα τραγικό γεγονός που συγκλονίζει την Κύπρο, είμαστε δίπλα τους. Προς τις οικογένειες των νεκρών εκφράζω τα θερμά μας και ειλικρινή μας συλλυπητήρια», είπε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Στον τόπο του δυστυχήματος βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 12:30.
newsbeast