Νέο τεστ-εξπρές DNA «αποκαλύπτει» τον ένοχο σε λιγότερο από 1 ώρα!



Αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε έναν χρόνο από την βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ

Ακόμη και στις μοντέρνες αστυνομικές σειρές, όπως το δημοφιλές CSI, όπου όλες οι διαδικασίες επισπεύδονται και οι επιθεωρητές ανακαλύπτουν πάντα τους ενόχους, χρειάζεται αρκετός χρόνος για τη συλλογή δειγμάτων και την ταυτοποίηση τους με τον δράστη.Όμως χάρη σε μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ειδικοί της βρετανικής εταιρίας επεξεργασίας στοιχείων LGC από χώρους εγκλημάτων, πλέον οι ύποπτοι θα μπορούν να αναγνωρίζονται μέσα σε μία ώρα.

Με το όνομα RapiDNA, ο φορητός και ταχύτατος εξοπλισμός του νέου τεστ-εξπρές χρησιμοποιεί ειδικά εξελιγμένες τεχνικές για να ταυτοποιεί το DNA από δείγματα αίματος ή ιστών, και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε έναν χρόνο από την βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ. Μέχρι τώρα, τα δείγματα DNA αφαιρούνται προσεκτικά από τη σκηνή του εγκλήματος και μεταφέρονται σε εγκληματολογικό εργαστήριο, ενώ η βάση δεδομένων DNA κάθε χώρας μπορεί να χρειαστεί ως και αρκετές ημέρες ωσότου ταυτοποιήσει ένα δείγμα.

«Εντός 60 λεπτών από τη λήψη ενός δείγματος, η συσκευή μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ το οποίο μπορεί να μεταφερθεί στη βάση DNA και πιθανώς να ταυτοποιηθεί με ένα όνομα που να ταιριάζει. Θα μπορεί να επιτρέπει στην αστυνομία να αναγνωρίζει και να συλλαμβάνει, για παράδειγμα, διαρρήκτες όσο ακόμα έχουν στην κατοχή τους τα κλοπιμαία.

Από τη στιγμή που θα έχουν πιάσει τον ύποπτο, οι αστυνομικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές τεχνικές για να στοιχειοθετήσουν μια υπόθεση σε περίπτωση που φτάσει στο δικαστήριο. Το RapiDNA όχι μόνο θα βοηθάει στην ταχεία ανίχνευση των ενόχων, αλλά και στην απαλλαγή των αθώων από τις αστυνομικές έρευνες.», λέει ο διευθυντής της LGC δόκτωρ Στιβ Άλεν.




tovima