«Να φύγει από την εξουσία και ας μείνει στην έρημο»

Ο Μαχμούντ Σαμάμ, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου σε συνέντευξη του στη Φιγκαρό, παραδέχτηκε ότι οι εξεγερμένοι στη Λιβύη έχουν έμμεσες επαφές με εκπροσώπους των αρχών στην Τρίπολη και μελετούν το ενδεχόμενο να παραμείνει στη Λιβύη ο Μοάμαρ Καντάφι εάν εγκαταλείψει την εξουσία. Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξής του στη γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό, για την ύπαρξη επαφών μεταξύ των εξεγερμένων και της εξουσίας, ο κ. Σαμάμ απάντησε:

"Ναι, γίνονται επαφές μέσω μεσολαβητών. Αλλά αυτές οι επαφές και διαπραγματεύσεις δεν γίνονται ποτέ άμεσα. Εχουν γίνει κατά καιρούς, είτε στη Νότια Αφρική, είτε στο Παρίσι, όπου ο Καντάφι προσφάτως έστειλε έναν εκπρόσωπό του, για να μιλήσει μαζί μας".

"Συζητούμε μαζί τους, τους μηχανισμούς αποχώρησης του Καντάφι" συνέχισε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων επαναλαμβάνοντας ότι η συμμετοχή του Καντάφι και των μελών της οικογένειάς του σε μια μελλοντική κυβέρνηση στη Λιβύη "αποκλείεται κατηγορηματικά".

"Θεωρούμε ότι ο Καντάφι θα πρέπει να σχεδιάσει την αποχώρησή του, ή έστω να αποδεχτεί να αποχωρήσει και να καταφύγει σε μια απόμακρη λιβυκή περιοχή. Δεν έχουμε αντίρρηση να αποσυρθεί σε μια λιβυκή όαση, υπό διεθνή επίβλεψη", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

"Επιπλέον, η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε τεχνοκράτη ή κάποιον αξιωματούχο, που δεν έχει αίμα στα χέρια του, για τη σύσταση μια προσωρινής κυβέρνησης, που θα πρέπει να οργανώσει τις εκλογές" είπε ο κ. Σαμάμ.

Ωστόσο σήμερα στη Βεγγάζη ο επικεφαλής των εξεγερμένων Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, που του ζητήθηκε να σχολιάσει τα όσα είπε στην εφημερίδα Φιγκαρό ο κ. Σαμάμ, δήλωσε μέσω διερμηνέα:

"Δεν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες επαφές με το καθεστώς του Καντάφι".

Οι λιβυκές αρχές πάντως ανέφεραν ότι υπάρχουν επαφές με τους εξεγερμένους ενώ και στα μέσα Ιουνίου ο ρώσος απεσταλμένος Μιχαήλ Μάργκελοφ έκανε λόγο "για επαφές της Τρίπολης με τη Βεγγάζη", με στόχο να βγεί η χώρα από την κρίση.