Επικίνδυνα για τα δελφίνια τα Δελφινάρια



Τον τερματισμό της αιχμαλωσίας τους ζήτησε ο Κρίτων Αρσένης....

Τον τερματισμό της αιχμαλωσίας δελφινιών για εμπορικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, παρουσιάζοντας τη μελέτη της Διεθνούς Εταιρείας Διατήρησης Φαλαινών και Δελφινιών για τα κητώδη σε αιχμαλωσία.

Στην εκδήλωση που φιλοξένησε ο Κρίτων Αρσένης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσιάστηκε η δραματική κατάσταση των δελφινιών στα ευρωπαϊκά δελφινάρια και τεκμηριώθηκε ότι παραβιάζουν δύο ευρωπαϊκές οδηγίες και δύο παγκόσμιες συμφωνίες.

Με αφορμή την εκδήλωση ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Σε 14 Κράτη Μέλη της ΕΕ, 287 κητώδη, κυρίως ρινοδέλφινα, είναι υπό αιχμαλωσία σε 34 δελφινάρια. Ούτε ένα όμως από αυτά τα δελφινάρια δεν τηρεί τις απαραίτητες νομικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις, που απορρέουν από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Ο απολογισμός της έρευνας για τα δελφινάρια είναι σοκαριστικός. Το 53% των δελφινιών που επιβιώνουν μιας βίαιης σύλληψης πεθαίνει εντός 90 ημερών. Επιπλέον, ο μέσος όρος ζωής των δελφινιών σε αιχμαλωσία μειώνεται δραματικά. Από τα 45 χρόνια που είναι κανονικά στη φύση, περισσότερα από τα μισά αιχμάλωτα δελφίνια πεθαίνουν στα πρώτα δύο χρόνια της σύλληψής τους.

Η αυξημένη θνησιμότητα των κητωδών από ασθένειες που σχετίζονται με το στρες και τη χρήση απολυμαντικών ουσιών στις δεξαμενές, η μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής και ο συνωστισμός είναι ορισμένες από τις δυσμενείς συνέπειες της αιχμαλωσίας. Βασανιστικός για τα δελφίνια είναι και ο περιορισμός στην ακτίνα κολύμβησης καθώς από τα 40 έως 100 μίλια που κολυμπούν καθημερινά τα ελεύθερα δελφίνια και τα μεγάλα βάθη που καταδύονται καταλήγουν σε μονότονες, επαναλαμβανόμενες κυκλικές κινήσεις στις δεξαμενές.

Τα αιχμάλωτα δελφίνια συχνά αυτοτραυματίζονται χτυπώντας το κεφάλι τους στα τοιχώματα, ενώ η αντήχηση του σόναρ τους από τα τοιχώματα των δεξαμενών τα οδηγεί πολλές φορές στην τρέλα.

Τα κητώδη ως κορυφαίοι θηρευτές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της δομής και λειτουργίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η επιβίωσή τους ωστόσο, απειλείται από τη ρύπανση, την αλιεία και την παρεμπίπτουσα παγίδευση. Βάσει της Οδηγίας για τους Ζωολογικούς Κήπους, τα δελφινάρια και οι ζωολογικοί κήποι που κρατούν κητώδη σε αιχμαλωσία πρέπει να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού για την προστασία των κητωδών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία κητωδών για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύεται στην ΕΕ. Η αιχμαλωσία τους σε δελφινάρια σε συνθήκες εξαθλίωσης δεν έχει καμία θετική επίπτωση στην προστασία και διατήρηση τους.

Η γνωριμία με τα κητώδη και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την ανάγκη προστασίας τους είναι εφικτή μέσω της παρατήρησης τους στο φυσικό τους περιβάλλον, μιας οικοτουριστικής δραστηριότητας που εφόσον διενεργείται σωστά δεν επηρεάζει αρνητικά τα δελφίνια και τις φάλαινες».




econews