Λίπσκι: "Οι Έλληνες έχουν μείνει στην απ' έξω"

Στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την οικονομική απομόνωση της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά και το διασπασμένο φορολογικό σύστημα οφείλεται, σύμφωνα με τον προσωρινό γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
"Το κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την ελληνική οικονομία είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας που.....
έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις", δήλωσε ο κ. Λίπσκι από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε για συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία επανέλαβε την άποψή του πως η κρίση του ελληνικού χρέους δεν οφείλεται στο επίπεδό του.

"Το φορολογικό σύστημα είναι διασπασμένο στη βάση του. Αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διορθωθεί. Δεν είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης", ανέφερε, ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει πως η ελληνική οικονομία απέτυχε να επωφεληθεί από τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ και πλέον είναι στην πραγματικότητα "απομονωμένη".

Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά, υποστήριξε πως στην θεωρία είναι ενιαία, αλλά στην πράξη, όπως τόνισε, "οι Έλληνες έχουν μείνει απ' έξω. Το ποσοστό των εξαγωγών τους στο ΑΕΠ είναι το χαμηλότερο στη ζώνη του ευρώ".

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, ο κ. Λίπσκι κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν στην περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να μην εισέλθει η ελληνική κρίση στον πυρήνα της Ευρώπης και στον υπόλοιπο κόσμο.



nooz.gr