Η δημοσκοπική μελαγχολία του ΠΑΣΟΚ

Οι αριθμοί έχουν την κακή συνήθεια να δοκιμάζουν τα όρια της συναισθηματικής νοημοσύνης κάποιου, ειδικά όταν δεν συμβαδίζουν με τη δική του οπτική προσέγγιση της πραγματικότητας.

Όταν δε αφορούν δημοσκοπήσεις, στα πολιτικά κόμματα αρχίζουν καρδιοχτύπια προχωρημένης μορφής. Και επανακάλυψη της πραγματικότητας, ώστε να συμφωνεί μαζί τους.

Σε μια τέτοια κατάσταση φαίνεται να έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τον ανασχηματισμό, διενεργήθηκε από την «Alco» για το ραδιόφωνο του «Real Fm», και δίνει στη Νέα Δημοκρατία αέρα υπεροχής 1,7%, που με την αναγωγή στα έγκυρα ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 2%.

Τα… όχι και τόσο καλά νέα για το ΠΑΣΟΚ όμως, βρίσκονται περισσότερο αλλού: Στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μαρτυρούν ένα πολιτικό ράγισμα της τζαμαρίας… μεσοτοιχίας του ΠΑΣΟΚ με τα κοινωνικά στρώματα τα οποία παραδοσιακά το στήριζαν, και είχαν καταστήσει την Κεντροαριστερά συνεπή πλειοψηφία, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ακόμη και σε περιπτώσεις που η πλειοψηφία αυτή δεν εκφράστηκε εκλογικά, όπως για παράδειγμα το 2004, όταν το αίτημα της πολιτικής αλλαγής, που συνόδευσε την άνοδο του Κώστα Καραμανλή στην εξουσία, το προσέγγιζαν με συμπάθεια ρεύματα και δυνάμεις πέραν της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς.

Πρώτο δεδομένο: Η προοπτική κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», είχε μεγαλύτερη αποδοχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρά στο σύνολο της κοινωνίας. Κάτι που μαρτυρά πολιτική αγωνία επιβίωσης, για την εκλογική βάση ενός κόμματος το οποίο ταυτίστηκε με το κράτος και την εξουσία, ακόμη και στις περιόδους που δεν βρισκόταν στην Κυβέρνηση.

Δεύτερο δεδομένο: Η προσδοκία της αλλαγής προς το καλύτερο, δεν συμβαδίζει με την πολιτική «ανακύκλωση» των «πολλών ΠΑΣΟΚ», που σηματοδότησε με τον ανασχηματισμό της προηγούμενης Παρασκευής ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι αριθμοί το «φωνάζουν»: Το 40% περιμένει ότι και με τη νέα Κυβέρνηση, η καθημερινότητα της κοινωνίας θα συνεχίσει να είναι «το ίδιο άσχημη», ενώ το 26% μάλλον χειρότερη. Ένα συμπαγές 66%, έναντι μόλις 26% εκείνων που πιστεύουν ότι η νέα Κυβέρνηση θα τα πάει καλύτερα.

Τρίτο δεδομένο, αλλά απόλυτα συνυφασμένο με το προηγούμενο: Στην ερώτηση για το αν η ρεαλιστική λύση στα προβλήματα θα ήταν οι εκλογές, ή η διαχειριστική και πολιτική ικανότητα της Κυβέρνησης, το 43% ετοιμάζεται να στηθεί στην ουρά για να ψηφίσει. Έναντι 32% που πιστεύει στη δυνατότητα ανάκτησης της πολιτικής διεύθυνσης του τόπου από το ΠΑΣΟΚ, όπως θα έλεγε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συμπερασματικά, τα μηνύματα που εκπέμπουν οι δημοσκοπήσεις, εφόσον φυσικά κάποιος από το ΠΑΣΟΚ έχει το κουράγιο να τις διαβάσει σε βάθος και… σωστά, είναι πολύ πιο μελαγχολικά από το εύρος της ψαλίδας. Και προδικάζουν «λευκή πετσέτα» για το Κίνημα που μας έβαλε στο Μνημόνιο.



statesmen.gr