Κι αν είχαμε ένα τρίτο χέρι;



Ένα επιστημονικό πείραμα που ξεγέλασε τον ανθρώπινο εγκέφαλο.....

Παρά τις εξελίξεις στην Ιατρική, η αλήθεια είναι πως οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμα εξ' ολοκλήρου τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Απ' ότι φαίνεται, όμως, είναι σχετικά εύκολο να τον μπερδέψεις όσον αφορά την θεώρηση του εαυτού - και, συγκεκριμένα, να πειστεί πως διαθέτετε ένα τρίτο χέρι.

Να τονίσουμε πως εδώ δεν αναφερόμαστε σε ένα απλό τρικ, αλλά σε μια κανονική επιστημονική μελέτη στο Karolinska Institutet medical university της Στοκχόλμης.

Ο άνθρωπος που συμμετείχε στο πείραμα είχε και τα δύο χέρια του πάνω σε ένα τραπέζι. Ερευνητές τοποθέτησαν ένα πολύ ρεαλιστικό προσθετικό χέρι δίπλα στο δεξί του χέρι, έτσι ώστε ο συμμετέχοντας να μπορεί να δει και τα τρία χέρια ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, ο ερευνητής άγγιξε ταυτόχρονα το δεξί χέρι και το ψεύτικο χέρι, στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό που συνέβη στον εγκέφαλο του συμμετέχοντα είναι μια σύγχυση σχετικά με το ποιό από τα δύο δεξιά χέρια είναι αυτό που ανήκει στο σώμα. Αυτό που θα περίμενε κανείς είναι να καταλήξει σε ένα από τα δύο, στο πραγματικό. Όμως, προς έκπληξη των ερευνητών, ο εγκέφαλος θεώρησε πως και τα δύο χέρια ανήκουν στο σώμα, και όλοι οι συμμετέχοντες ένιωσαν πως διαθέτουν τρία χέρια.

Όταν οι ερευνητές απείλεισαν τόσο το πραγματικό όσο και το ψεύτικο χέρι με ένα μαχαίρι, καταγράφηκε η ίδια αντίδραση άγχους και στις δύο περιπτώσεις.

Μπορεί το πείραμα αυτό να φαίνεται πως απλά έχει πλάκα, όμως αν κατανοηθεί σωστά ο μηχανισμός πίσω από αυτό, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους με μερική παράλυση, έτσι ώστε να θεωρήσουν ένα προσθετικό μέλος ως τμήμα του σώματός του.



pcsteps